Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-10 14:32:00

Kicselezték az ellenzéket: egyszerre szavaznak a 2925 ellenzéki módosítóról

Nem tudja megtrollkodni az ellenzék a "rabszolgatörvény" elfogadását. Villámgyorsan reagált a kormányoldal és Kövér László házelnök a 2925 ellenzéki módosítóra: obstrukcióra és a képviselői jogokkal való visszaélésre hivatkozva egyetlen gombnyomással szavaznak a közel háromezer javaslatról - így foglalt állást fideszes többséggel az igazságügyi bizottság.

Kövér László házelnök kérésére az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága egy eseti állásfoglalást fogadott el a ma délben váratlanul összehívott ülésén: eszerint az ellenzék mégsem tud obstruálni és mégsem tudja széttrollkodni a keddi és a szerdai szavazásokat, például a „rabszolgatörvényről”, hiszen a napirendi pontokhoz váratlanul benyújtott 2925 MSZP-s, DK-s és párbeszédes módosító javaslatokról nem egymást követően voksolnak a parlamenti ülésen, hanem egyetlen gombnyomással.

Az igazságügyi bizottság négypontos eseti állásfoglalása kimondja, hogy az ellenzéki javaslatok „sem önmagukban, sem együttesen nem alkalmasak arra, hogy támogatásuk esetén meghatározzák az Országgyűlés ülésének napirendjén szereplő pontok tárgyalási sorrendjét.

Emellett a kormánypárti többséggel elfogadott bizottsági állásfoglalás emlékeztet az Alkotmánybíróság egyik megállapítására, mégpedig az obstrukció definiálására. Ennek fényében az ellenzéki javaslatokat – melyek a már elfogadott keddi és szerdai napirend módosítására irányulnak – a házszabályban lefektetett jogokkal való visszaélésnek és obstrukciónak tekintik. Az állásfoglalás emlékeztet arra is, hogy a demokratikus hatalomgyakorlás alkotmányos követelményei magukba foglalják az Országgyűlés hatékony működését, valamint a parlamenti döntéshozatalban a megfontolt és szakmailag megalapozott részvételét a képviselőknek. De arra is hivatkoznak, hogy az Alkotmánybíróság szerint a törvényhozásnak kiszámíthatónak kell lennie és ésszerű rendben kell működnie. Erre pedig a közel háromezer módosító indítvány – mellyel a már elfogadott napirendi javaslatot módosítanák – nem lenne lehetőség.

Az igazságügyi bizottság a többségi döntésével hivatkozik az Emberi Jogok Európai Bíróságára és az Alkotmánybíróság más határozatára is: ezek szerint a parlamenteknek jogukban áll cselekedni, amikor tagjaik a törvényhozás szokásos működési rendjét megzavaró magatartást tanúsítanak. Az utolsó pont arról szól, hogy a házelnöknek biztosítania kell az Országgyűlés jogainak gyakorlását, a parlament tekintélyének a megóvását, a parlamenti munka megszervezését, ezért mondja ki az állásfoglalás, hogy a házelnök jogosult arra, hogy a plenáris ülés szavazásainak az előkészítésekor gondoskodjon arról, hogy az Országgyűlés az alkotmányos feladatait hatékonyan tudja teljesíteni – hangzik az igazságügyi bizottság döntésének indoklása. Az ellenzéki képviselők a 2925 módosító javaslat benyújtásával akarták megakadályozni, hogy a Parlament kedden, illetve szerdán megszavazhassa a „rabszolgatörvényt”. A kormányoldalon viszont azonnal reagáltak erre, összehívták az igazságügyi bizottság ülését, ahol megszületett a már ismertetett döntés. Előzetesen Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „közérdekből, kiemelten nemzetstratégiai célból” nyújtották be a közel háromezer módosító indítványt. Akkor ő még azt mondta, hogy a parlamentnek erről külön-külön kell szavaznia, így az Országgyűlés nem tudja majd elfogadni a „rabszolgatörvényt”.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, hogy alkotmányellenesen hozott döntést az igazságügyi bizottság, Harangozó Tamás szocialista képviselő pedig megkérdőjelezte, hogy a javaslatok a parlament napirendjének a sorrend-módosítására irányulnának, szerinte ez nem igaz, a rabszolgatörvényt szeretné levenni a napirendről.

További belföldi híreink