Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-11 06:00:00

Beletörődtek a magyarok az elfolyó milliárdokba?

A korrupció rossz, de a magyarok már megszokták, a választási magatartásukat sem ez határozza meg – erről beszélt az ATV Start című műsorban a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Idén vasárnapra esett a december 9-e, vagyis a korrupcióellenes világnap. Ezzel kapcsolatban Transparency International Magyarország jogi igazgatója azt mondta a Startban, hogy rengeteg számadattal támaszthatná alá, hogy Magyarországon súlyos probléma a korrupció. Mint mondta, nemcsak a magyarországi korrupció külföldi megítélése romlik, de a hazai polgárok is komoly gondként érzékelik. Ugyanakkor – tette hozzá Ligeti Miklós – az is megtapasztalható, hogy a már 2010 előtt is meglévő hatalmi kormányzati magatartás „üldözetlenül, büntetlenül hagyja a korrupciót”, és felemészti az emberek korrupcióellenes energiáit. Ez azt jelenti a szakember szerint, hogy a magyar polgár beárazta a korrupciót: tudja, hogy rossz, elégtelennek tartja, ugyanbakkor elfogadja, hogy Magyarországon ez az élet részévé vált.

Ligeti Miklós azt is elmondta, hogy folyamatos Magyarország megítélésének süllyedése a külföldi és belföldi felmérésekben. Mint mondta, az ország tíz-tizenöt éve még a versenyképesebb, befektetéseket és tőkét inkább vonzó, és a korrupcióellenes harcban is inkább az átláthatóság irányába törekvő nemzetnek számított. Ez megváltozott szerinte, az utóbbi öt-nyolc évben ugyanis lépésről-lépésre lemaradunk nemcsak a régióban, de az Európai Unióban is. Emlékezetes, hogy a 2017-es korrupcióérzékelési listán Magyarország csak Bulgáriát előzte meg.

Ligeti szerint a kormány jól érzi, hogy a korrupció nem tartozik az olyan „súlyos” problémák közé, amelyek a választói magatartást befolyásolnák, ezért megengedheti magának a kabinet azt a „luxust”, hogy üldözetlenül hagyja a korrupciót, miközben úgy véli, a törvények átalakításával a kormány maga hozza létre a korrupció élethelyzetét, ide sorolta a tao-s sporttámogatást és a letelepedési kötvényprogramot is.

A jogi igazgató az idei évben sem vár nagy előrelépést az ország korrupció-indexét tekintve, ez azonban –tette hozzá – óriási tragédia a tragédia számára, Egyre több jel utal arra szerinte, hogy a magyar hatalom valamilyen menedzselt körülmények között kormányozná az országot, ahol a sajtó is egységessé van téve, és a hatóságok, állami intézmények is foglyul vannak ejtve.

atv.hu

További belföldi híreink