Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-07 20:47:00

„Nem tudni, hány halottunk lesz” – drámai percek az ATV-n

Eredetileg 350 ezer forintot akartunk összegyűjteni a fedél nélkül élők számára, végül több mint 2 millió forint fölötti összeg jött össze – mondta az Utcazene az utcán élőkért koncertről Demeter Áron, az Amnesty International emberi jogi szakértője az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A koncertet hétfő este rendezik a Széll Kálmán téren.

Lakatosné Jutka hajléktalan aktivista A Város Mindenkié csoport részéről köszönte meg a szervezést az Amnestynek és a kezdeményező zenészeknek. Szerinte a szeretet és az ölelés a legfontosabb, ami egy hajléktalan embernek hiányzik, mert vissza kell kapniuk az önbecsülésüket.

Lakatosné szerint a hajléktalan emberek elmenekültek az október 15-i jogszabály-módosítás után az aluljárókból, és lehetőség szerint szociális munkásokkal sem érintkeznek.

Nem lehet tudni, hogy a tél közeledtével mennyivel több halottunk lesz – tette hozzá Lakatosné, aki szerint a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy elegendő szálláshely van Budapesten. Szerinte 11 ezer szálláshely jut 30 ezer hajléktalanra.

Demeter Áron szerint jogilag nehéz értelmezni az inkriminált jogszabályt, amelyet rettenetesnek, gonosznak és betarthatatlannak nevezett.

Lakatosné 28 éve hajléktalan, állami gondozottként nőtt föl, és most egy magánterületen felállított kunyhóban él a párjával. Mint mondta: a telektulajdonosnak köszönhetően stabil a helyzete. Mint mondta: az a dolga, hogy meggyőzze a többségi társadalmat arról, hogy a hajléktalanság NEM választott életforma. Szerinte október 15-e óta megváltozott a társadalom hajléktalanokhoz való viszonya, mégpedig pozitív irányban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan telik a karácsony a kunyhóban azt mondta: nem állítanak fát, mert a hajléktalan embereknek szerinte a karácsony nem ünnep.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink