Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-06 18:36:00

Kórházi fertőzések: nincs probléma, ha a szőnyeg alá söpörjük?

Egyre több a kórházi fertőzés Magyarországon. A Társaság a Szabadságjogokért felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly ötezren fertőződtek antibiotikumoknak is ellenálló baktériumoktól. Ez azt jelenti, hogy nagyjából annyian szedtek össze betegedtek meg a kórházakban, mint Nagymaros, vagy Mezőhegyes teljes lakossága. További részletek a videóban.

Érintés nélkül jön a fertőtlenítőgél ebből az adagolóból, hogy lehető legbiztosabban elkerülhető legyen a fertőzés. Hasonlókat találhatunk magyar kórházakban is, Magyarországon mégis messze az uniós átlag alatt fogy a kórházi kézfertőtlenítő – derül ki az EMMI tavalyi kórházi fertőzésekről készített jelentéséből.

Pontosabban inkább a TASZ értelmezéséből, akik megpróbálták érthetővé tenni a jelentést - mivel szerintük a kórházi fertőzések közérdekű adatok - jogszabály is előírja, hogy közzé kell tenni.

„Közzé is tették meg nem is, de mindenesetre senkinek nem szóltak róla. Miközben ez az egyetlen forrás, amiben tájékozódhatunk arról, hogy a kórházi fertőzések száma hogyan alakult az országban, aközben a minisztérium inkább az adatok eltitkolásán fáradozik, ahelyett, hogy nyilvánosságra hoznák őket” – mondta Híradónknak Asbóth Márton. A TASZ még azt is kifogásolta, hogy a jelentés nincs lebontva kórházak szerint.

Kunecz Zsombor egészségügyi szakértő szerint az EMMI szándékosan ömlesztett formában töltötte fel a jelentést.

„Szerintem félnek, illetve az az őskommunista szemlélet uralkodhat a fejekben, hogy a problémák akkor nem léteznek, ha a szőnyeg alá söpörjük őket. Ha pedig előtűnnek és gyorsan berakjuk a szőnyeg alá, akkor nem látszódnak, tehát nincsenek” – fogalmazott a szakértő.

A jelentésből mindenesetre kiderül, hogy a kórházi multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumra nem reagáló fertőzések száma az évek során folyamatosan nőtt.

Az ügyben kerestük az EMMI-t is - a minisztérium azt válaszolta, hogy a magyar tájékoztatási rendszer Európában az egyik legátláthatóbb és legátfogóbb. Hozzátették továbbá, hogy jelentősen csökkent a kórházi járványok száma 2015 óta, és jelenleg is több a betegbiztonságot szolgáló program zajlik. A kórházi fertőzések pedig világszerte nőnek.

atv.hu

További belföldi híreink