Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-06 11:58:00

Népszavazás, bíróság, EU: beleszáll a fideszes médiabirodalomba Ujhelyi

A szocialista politikus közölte, hogy minden lehetséges fórumon bejelentést és feljelentést tesz amiatt, hogy a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította azt az ügyletet, mellyel számos médium kerül a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítványhoz.

Népszavazás, bíróság, EU: beleszáll a fideszes médiabirodalomba Ujhelyi

Tegnap a HVG számolt be róla, hogy nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány azt az ügyletet, amellyel a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítványhoz került az Echo TV, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst.

Csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján az MSZP-s Ujhelyi István bejelentette, hogy minden lehetséges fórumon bejelentést, illetve feljelentést fognak tenni az uniós intézményeknél az intézkedés miatt. Az EP-képviselő úgy véli, ez sérti az Unió alapszerződését és az alapjogi chartát is, ráadásul versenyjogi kérdéseket is felvet. „Ne jöjjön nekem egyetlen fideszes politikus sem azzal, hogy a hazámat jelentem fel”- szögezte le Ujhelyi István, aki szerint, amit tesz, az a magyar emberek érdeke, mert mindenkinek joga van sokszínű tájékozódáshoz.

Úgy vélekedett, a kormány azért hozta ezt az intézkedést, hogy „a magyar média ne számolhasson be” az egészségügy helyzetéről, vagy éppen a hétvégi tüntetésről. Hozzátette: azért is kellett szerinte, hogy nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítsék az intézkedést, hogy 5 hónappal az EP-választás előtt „teljes médiamonopóliuma legyen a Fidesznek”. Úgy gondolja, ennek megvalósulásával nem lesz tiszta a májusi választás, ezért bejelentette, addig fog a nemzetközi fórumokon küzdeni, amíg a megfelelő intézkedéseket el nem tudják érni.

Kérdésre válaszolva Ujhelyi István arról is beszélt, hogy két európai parlamenti bizottsághoz, valamint a versenyjogi biztoshoz fog fordulni és úgy gondolja, nyilvánvaló, hogy állami hirdetések nélkül ez a holding nem fog tudni működni, ami szerinte felveti a tiltott állami támogatásnak a kérdését is, melyet az EU szigorúan tilt.

A sajtótájékoztatón Őrsi Gergely is arról beszélt, hogy népszavazással és bírósági eljárással fognak harcolni itthon és Európában is, hogy megakadályozzák a kormány döntését. A sajtótájékoztatót a Sándor palota előtt tartották, azért, mert úgy vélték, ha Áder János nem szólal meg az ügyben, akkor „nem a nemzet egységét testesíti meg, hanem kizárólag a fideszes pártmédia egységét”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink