Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-06 16:30:00

Jelentősen csökkenni fog a takaró mérete, ami alatt most nagyon nyújtózkodunk

A GKI elnöke szerint a kormány többek között a választás megnyerésére használta fel az uniós forrásokat, megelőlegezve a költségvetésből, miközben a pénzt még ide sem adták.

Hihető-e a Magyar Időkben megjelent adat, miszerint 4,6 százalékra nőhet a magyar GDP. A kérdésre Vértes András, a GKI elnöke válaszolt az ATV Start műsorában. Elmondta, mivel ezt az adatot a Statisztikai Hivatal állította össze, ezért ezzel nem vitatkoznának, bíznak a tisztességes adatközlésben. Elhangzott, hogy az ellenzék politikusai nem nagyon hisznek ebben. Vértes úgy gondolja, az érték elég jónak mondható, de csak átmeneti lesz szerinte, mert az Orbán-kormánynak sikerült úgy alakítani, hogy az uniós pénzekre hivatkozva növelte a gazdasági teljesítményt, a költségvetés terhére.

Amíg a V4-es országok az uniós források 24 százalékát használták fel, addig Magyarország a 60 százalékát -

jegyezte meg. Az Unió még ide sem adta a pénzt, a kormány a költségvetésből előlegezte meg. Kockázatos a dolog, de a céljukat elérték vele, folytatta. Az egyik cél, hogy megnyerték a választást, a másik hogy az élen járunk a források felhasználásával, pedig az uniós pénzek csak ezután jönnek.

Az a bizonyos takaró, ameddig nyújtózkodhatunk, most elég nagy, fogalmazott a GKI elnöke, de később jelentősen csökkeni fog. Vértes András beszélt arról, hogy nem az ipar nőtt nagymértékben, hanem a szolgáltatások, és a mezőgazdasági termelés is kedvező volt.

Mit érzékelnek ebből a választópolgárok a hétköznapi életükben? Vértes elmondta, hogy jelentős reálbér emelkedés volt, így több javat tudunk megvenni magunknak. Persze a munkaerőhiány miatt muszáj is volt emelni a béreket, tette hozzá.

A Jobbik béruniós programját butaságnak tartja, mert annak csak akkor lenne értelme, ha a magyar gazdaság teljesítménye elérné az uniós átlagot. De jelenleg csak a 60 százalékát értük el, tudtuk meg.

Szó volt arról is, hogy miközben a gazdaság állítólag jól működik, mégis infláció érzékelhető. Vértes András elmagyarázta, hogy a gazdaság reális növekedése csak 2,5 százalék körül van, ezért az kezd túlfűtötté válni, és az infláció elkezdett növekedni. Az idén 3% körül volt, jövőre 3.5 % várható, de nem kell drámai emelkedéstől tartani, jegyezte meg. A GKI elnöke úgy véli, a GDP növekedés jövőre 3,2- 3,5 % körüli lesz.

atv.hu

További belföldi híreink