Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-06 05:10:00

Számos intézkedéssel rontották a nyugdíjasok életminőségét az elmúlt években?

Romlott a nyugdíjasok életszínvonala az utóbbi években – vélekedett az Életet az éveknek klubszövetség elnöke az ATV Start című műsorban. Hegyesiné Orsós Éva megreformálná a nyugdíjszámítás rendszerét, de nincsen, aki meghallgassa őket.

 

 

A kormány előszeretettel kiemeli, hogy nemcsak megőrizte a nyugdíjak értékét, de emelte is, hiszen reálértéken mérve azok 10 százalékkal emelkedtek. Ezzel szemben minden 10. nyugdíjas kevesebb, mint havi 84 ezer forintból kell, hogy megéljen. Ők a hivatalos statisztikák szerint is szegénynek számítanak. A számuk az elmúlt években folyamatosan emelkedik, tavaly például több mint 210 ezerrel nőtt az időskorú szegények száma.

A Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a jövedelmi szegénység a nyugdíjasok között is főleg a nőket veszélyezteti.


Hegyesiné Orsós Éva ezzel kapcsolatban azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy komoly probléma van, amit évek óta jeleznek, csakhogy nincsen partner, aki ezt meghallgatná. Az elmúlt években ugyanis – ahogyan az Életet az éveknek klubszövetség elnöke fogalmazott – számos olyan intézkedés született, amely „rontotta a nyugdíjasok életminőségét”. Majd emlékeztetett: 2010 után a kormányintézkedés hatására gyakorlatilag „ki lettek zárva” azok, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt.

Már akkor biztosak voltak benne, hogy azoknak az embereknek romlik majd az életminősége ennek hatására. Pár évvel később, amikor ez gyakorlatilag megvalósult, kiderült, hogy olyan intézkedéseket kell bevezetni, amelyek lehetővé teszik azt, hogy „visszahívhatóak” legyenek bizonyos területeken a munkaerőhiány miatt. Majd „jöttek” a nyugdíjas-szövetkezetek – emlékeztetett, amiről már az elején megjósolták, hogy „működésképtelen” lesz. Mint mondta, sokkal nehezebb pár év múlva visszakerülni a munkaerőpiacra, mint intézkedéseket hozni, hogy ott maradjanak.

Az elnök azt is elmondta, arra sincs lehetőségük, hogy a nyugdíjemelés módszertanáról tárgyaljanak, ami azért probléma, mert tíz éve inflációkövető a juttatás, amely problémás.  A nyugdíjprémiumról pedig – amely részben ezt hivatott „mérsékelni” – azt mondta: azt a Bajnai-kormány vezette be, és akkor kapják meg az idősek, ha a gazdaság jól teljesít. Csakhogy a gazdaság egy ideig nem teljesítette jól, és csak az utóbbi években jutottak hozzá a nyugdíjasok. Majd kiemelte: ha a jelenlegi összeget (18 ezer forint, de aki alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezik, az ennél az összegnél kevesebbet kap – a szerk.) levetítik a nyugdíjasok egy egész évre, vagyis elosztják 12-vel, akkor lehet látni, hogy „milyen fantasztikus összeget kaptak”.

A kérdésre, hogy hányan vannak azok, akik esetleg kimaradtak a nyugdíjprémiumból, nem tudott válaszolni Hegyesiné Orsós Éva. Ennek oka az, hogy manapság nagyon nehéz hozzájutni az adatokhoz, de a KSH által kiadott számoknak azért örültek, mert olyan számok szerepeltek ott, amelyeket ők régóta sejtenek.

 atv.hu

További belföldi híreink