Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-05 20:53:00

Prőhle: a háborúskodás már sokkal hamarabb elindult

A Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója abszurdnak nevezte, hogy egy történelmi egyház világi vezetőjét olyan vádak érik, miszerint a Tanácsköztársaságot támogatná.

 

Október elején az atv.hu írta meg, hogy távoznia kell Prőhle Gergelynek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről. Majd az Emberi Erőforrások Minisztériumi hivatalosan is megerősítette a hírt. Ezután a múzeum egykori főigazgatóját újraválasztották a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjévé.

„Az Evangélikus egyház egy nagyon demokratikus intézmény. Azt gondolom minden választás nagy meccs, az evangélikus egyház minden választást komolyan vesz” – erről beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Prőhle Gergely. A PIM volt főigazgatója abszurdnak nevezte, hogy egy történelmi egyház világi vezetőjét olyan vádak érik, miszerint a Tanácsköztársaságot támogatná. 

„Mondjuk lehet, hogy ez csak az én evangélikus testvéreim bölcsessége, hogy ezt a hülyeséget nem hitték el” 

– fogalmazott Prőhle. Arra a kérdésre, hogy Kásler Miklós elhitte-e ezt a „hülyeséget” úgy válaszolt: tekintettel arra, hogy a felmentésének hivatalos indoklása nem volt, sőt a hivatalos nyilatkozat az ő érdemeit elismerte.

Mint mondta, Kásler Miklóssal egyszer találkozott minisztersége idején, amikor a Tanácsköztársaságot emlegette neki, ezért feltételezi, hogy ennek köze volt a menesztéséhez. Hozzátette: Kásler kérte, és ki is fejtette a véleményét a Tanácsköztársaságról. „A háborúskodás és az akciózás már sokkal hamarabb elindult, azzal, hogy én túl sok liberális írónak adok helyet a PIM-ben” – mondta. 

Nem hiszi, hogy ma másképp kéne csinálnia valamit. „Sokkal nem lettem volna óvatosabb, mert mindig a legjobb meggyőződésem és a józan, otthonról hozott ízlésvilágom szerint csináltam mindent az életben. Itt is azt gondoltam, hogy egy közintézménynek úgy kell működnie, ahogy én azt működtettem” – mondta a volt főigazgató. Szerinte az is világos volt, hogy a PIM nem a politizálás helye, hozzátette, hogy Konrád György megünnepelt születésnapján sem esett szó politikáról.

Vannak tapasztalatai a kultúrharcról még az 1990-es frankfurti könyvvásár időszakából, bár akkor „jelentősebb figurák feszültek egymásnak”. Úgy véli, polgári, jobboldali táboron belül is különböző gondolkodások vannak ebben az ügyben. „Ahhoz nem kell különösebb filológiai érdeklődés, hogy az ember lássa, hogy milyen politikai környezetből, intellektuális körből jönnek azok, akik ezeket a vádakat megfogalmazták” – vélekedett. Mint mondta, németországi nagykövetként látta a német politikát, Franz Josef Strauss stratégiáját véli felfedezni a magyar politikában, aki azt vallotta: tőle jobbra csak a fal van.

Többen kiálltak mellette

Arra a kérdésre, hogy talált-e szövetségeseket, vagy próbált-e védekezni úgy válaszolt: talált szövetségeseket, példaként hozta Gulyás Gergelyt, aki többször is kiállt mellette a kormányinfón. Valamint megemlítette, hogy a magyar értelmiségi világban is többen felszólaltak mellette. Arról is szólt, hogy nem hiszi, hogy a miniszterelnök döntése lett volna, hogy távoznia kellett a PIF éléről. Majd hozzátette: a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának kinevezése vagy menesztése az EMMI miniszterének feladata.

Nem csalódott a Fideszben, mint politikai családjában, mert a párt nem volt egységes az ügyben.

„Az emberi kapcsolat a politikában is nagyon fontos. A személyes viszonyokban bízom, ha Kásler Miklóssal nem is, másokkal van olyan jó a viszonyom, hogy ne engedje, hogy ez az eset megmérgezze a kapcsolatokat” - mondta.

atv.hu

További belföldi híreink