Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-05 18:09:00

Palkovics: Nem volt feltétel a BMW-beruházáshoz a túlóra szabályok módosítása

Nem volt feltétele a BMW magyarországi beruházásához a "rabszolgatörvény", a túlóra szabályok módosítása - ez derült ki Palkovics László szavaiból, amikor a Debrecen 2030 programról szóló sajtótájékoztatón erről kérdeztük.

Palkovics: Nem volt feltétel a BMW-beruházáshoz a túlóra szabályok módosítása

Nem volt feltétele a BMW-nek a magyarországi beruházásához a "rabszolgatörvény", azaz a túlóra szabályok módosítása - ez derült ki Palkovics László szavaiból, amikor egy sajtótájékoztatón megkérdeztük.

Az innovációs miniszternek oroszlánrésze volt abban, hogy az egymilliárd értékű beruházás Magyarországot választotta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Düsseldorfban mondta nemrégiben a sajtónak, hogy a Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, "amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak". A külügyminiszter akkor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy "a rendkívül alacsony munkanélküliségből adódó kihívások miatt az itteni vállalatok már régóta kérték, hogy biztosítsák nekik: megnövekedett beruházásaikhoz a szükséges munkaerő rendelkezésre fog állni."

Palkovics László sem osztja az aggodalmakat amiatt, hogy 250 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő mértékét, a munkakeret elszámolása pedig 12 hónapról 36 hónapra emelkedne Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselők javaslata szerint - azaz a munkáltatóknak 3 éves időszakon belül kell elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal. Palkovics László a rabszolgatörvénnyel kapcsolatos kérdésünkre a beépítendő garanciákat emelte ki, és a válasza lényege azt volt, hogy mivel munkaerőhiány van, a dolgozó - amennyiben nem tud megegyezni a munkaadóval -, választhat másik munkahelyet.

Palkovics László a sajtótájékoztatón együttmüködési megállapodást írt alá Debrecen északnyugati gazdasági övezetének ipari és infrastrukturális beruházásainak előkészítése, megvalósítása érdekében Papp Lászlóval, a város polgármesterével.

Ezen a területen épül fel hamarosan a BMW-beruházás, mely 150 ezer járművet készít és több mint ezer dolgozót foglalkoztat majd.

Palkovics László az aláírás előtt azt mondta, a megállapodás alapján a kormány 130 milliárd forinttal támogatja a közúti és vasúti fejlesztéseket, valamint a közműberuházásokat. A Debrecen 2030 program alapvetően megváltoztatja a keleti régióban élők mindennapjait, és az a célja, hogy Debrecent 12 éven belül az országhatárokon átnyúló hatású üzleti, innovációs, közlekedési, oktatási, kulturális és egészségügyi központtá tegye - hangzott el.

Papp László polgármester azt emelte ki, hogy Debrecen történetének legnagyobb összegű támogatását írták alá, a város növekedésének alapja a gazdaság, az elmúlt három évben 500 milliárd forint működőtőke érkezett a városba, és 6000 új munkahelyet hoztak létre.

Ajánlom

További belföldi híreink