Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-05 13:07:00

TGM: rettenetes helyzetben van Magyarország

A filozófus szerint egész Európában instabilitást látni, Anglia és Franciaország pedig már romokban hever.

Anglia romokban, Franciaország romokban, Németországban teljes a bizonytalanság, egész Európában instabilitást látunk, az Európai Unión kívül pedig, a Balkánon ugyanazok a problémák, melyek már az 1870-es években is megvoltak- mondta az európai helyzetről Tamás Gáspár Miklós az ATV Egyenes beszédben. A filozófus úgy véli ráadásul, hogy környező országok, Bulgária, Románia is bármelyik percben felfordulhat, ezért örülnek ma Nyugat-Európában annak, ha egy országban csönd van és ezért nem mennek neki jobban a magyar kormánynak.

TGM szerint ugyanakkor Orbán Viktor jól látja, hogy „Európa iszonyatosan nagy bajban van”. Mint mondta, a Brexit maga a katasztrófa, és emellett van még rengeteg katasztrófa, például a szélsőjobboldal előretörése Európa-szerte. Ebben a helyzetben a filozófus szerint teljesen magunkra vagyunk hagyva, de nem egyedüli nemzetként, mások is így jártak.

„A félelem, a kiábrándultság és a reménytelenség nem ingerli arra az embereket, hogy küzdjenek”- vonta le az értékelést Tamás Gáspár Miklós, aki szerint most hétvégén, a 400 órás túlóra miatt tartandó tüntetésen meg lehet látni, hogy mennyien emelik fel a szavukat. Hozzátette: ha nem mennek el sokan a demonstrációra, azért nem szabad majd a népet hibáztatni, azt kell majd megnézni, hogy ebben „a valóban nem sok reményre feljogosító helyzetben, a reménytelenség körülményei között mit tesznek meg az emberek”. Elmagyarázta: többek között a média helyzete miatt nem alakul ki szerinte a társadalom döntő többségében az, hogy felszólaljon a történések ellen, ezért jelenleg az sem jósolható meg, hogy egy válsághelyzetben miként cselekedne a magyar társadalom.

A filozófus ennek ellenére úgy látja, nem lehetne bármire rávenni az embereket. Ha azt fogják látni, hogy a miniszterelnök például bármire felhasználhatja az ország javait, vagy visszaélhet a törvénnyel, ahogy neki tetszik, akkor nem lehet rávenni a népet arra, hogy kövesse őt.

Vannak dolgok, amiket az emberek elhisznek Orbán Viktornak- magyarázta TGM, példaként említve az idegengyűlöletet, és ez szerinte egyelőre beválik. Hozzátette: ennek ellenére nem látja, hogy az a 3 millió ember, akit a kutatások mondanak, hogy hajlamos lenne a Fideszre szavazni, ha most lennének a választások, boldog és jókedvű lenne. „Ez egy rosszkedvű ország és ez nagyon rosszul is végződhet”- vonta le a konzekvenciát a filozófus.

 atv.hu

További belföldi híreink