Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-04 07:43:00

Nézőpont: a Jobbik gyengült, a Fideszre 3 millióan szavaznának

Két százalékponttal növekedett a kormánypártok szavazóinak aránya októberről novemberre, a Jobbik tábora pedig pont ugyanennyivel csökkent – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Négy lista jutna parlamenti mandátumokhoz, ha most vasárnap rendeznék az EP-választásokat, a Fidesz 2014-hez képest kettővel több képviselőt küldhetne a testületbe.

Nézőpont: a Jobbik gyengült, a Fideszre 3 millióan szavaznának

Továbbra is a teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, ez az adat körülbelül hárommillió kormánypárti választópolgár létét feltételezi.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 10 százalékról 9 százalékra csökkent az elmúlt hónapban így már kevesebb, mint 800 ezer szimpatizánssal rendelkeznek. 

Az MSZP és a Párbeszéd koalíciója, 5-ről 6 százalékra tudta növelni táborát, mely ez által közel 500 ezer főt tesz ki. A Demokratikus Koalíció megtartotta az októberben mért, 4 százalékos szimpatizánsi körét a teljes népesség körében (320 ezer fő), a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékponttal növekedve immáron 3 százalékon áll (240 ezer fő). Az LMP és a Momentum változatlanul 2-2 százaléknyi, 160-160 ezer fős szimpatizánsi táborral rendelkezik, a Mi Hazánkat pedig a lakosság 1 százaléka, nagyságrendileg 80 ezer fő támogatja.

A Fidesz-KDNP tábora jelentősen aktivizálódott az elmúlt egy hónapban, így a választási részvételüket biztosra ígérő választópolgárok körében 51-ről 53 százalékra emelkedett a kormánypártok szavazataránya. A választások óta ez már 6 százalékpontos emelkedést jelent a Fidesz-KNDP belföldi listás eredményében. A Jobbik fordított utat járt be, támogatottsága októberről novemberre 17-ről 15 százalékra csökkent. Utóbbi a leggyengébb adat, 4 százalékpontos esés az áprilisi országgyűlési választás óta, miközben a belőle kivált Mi Hazánk 2 százalékra növelte szavazói arányát. Az MSZP-P megtartotta múlt havi, 10 százalékos táborát, a DK 1 százalékpontot veszítve ezúttal 7 százalékot szerezne. Továbbra is egyaránt 4-4 százalékon áll az LMP, a Kutyapárt és a Momentum, 1 százalék pedig egyéb pártokra szavazna.

forrás: nézőpontForrás: Nézőpont

A Fidesz-KDNP támogatottsága rendre azokban a társadalmi csoportokban növekedett, amelyekben a Jobbiké csökkent. A férfiak körében utóbbi 3 százalékponttal esett vissza, a kormánypártok ugyanennyivel tudták növelni támogatottságukat. A megyeszékhelyeken a Jobbik tábora 4 százalékponttal lett kisebb októberről novemberre, a Fidesz-KDNP ebben a csoportban viszont 5 százalékponttal bővült. A legdrámaibb, 6 százalékpontos visszaesést a Jobbik a hagyományos célcsoportjának számító 18-29 évesek körében szenvedte el, a kormánypártok ebben a korcsoportban 4 százalékponttal növekedtek.

Ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat, akkor a mért adatok alapján a Fidesz-KNDP a jelenlegi 12 helyett 14 személyt küldhetne az EP-be. Rajtuk kívül a Jobbik 4, az MSZP-Párbeszéd 2 és a Demokratikus Koalíció egy parlamenti mandátumhoz jutna.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. november 10-27. között készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink