Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-04 10:06:00

Nem dokumentálják a kormányüléseket, feljelentést tesz az Eötvös Károly Intézet

Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) feljelentést tesz a kormányülések dokumentációjának hiánya miatt.

Az EKINT közleményében arról ír, hogy bár törvény kötelezte a kormányt, 2010 és 2018 között nem készült hangfelvétel a kormányülésekről, ezért most közérdekű adattal visszaélés vétségének elkövetése miatt feljelentést tettek.

A kormányülésen elhangzottakat összefoglalóban kell rögzíteni.(…) Az ülésről készült összefoglaló eredeti példányát és mellékleteit, valamint az ülésről készült hangfelvételt a Miniszterelnöki Kormányiroda őrzi. Az ülésről készült dokumentáció anyaga nem selejtezhető, maradandó értékű iratnak minősül – írják.

A Kormány ügyrendjének 83. pontja nem úgy szól, hogy minden esetben kötelező a kormányülésekről hangfelvételt készíteni, hanem úgy rendelkezik, hogy „a Kormány üléséről összefoglaló és a Kormány tagjának kérésére, indokolt esetben és a miniszterelnök engedélyével rögtön, továbbá az ülés végén az összefoglaló elkészítésére alkalmas hangfelvétel készül” – áll a közleményben. Ezért a Miniszterelnöki Kormányirodához közérdekű adatigényt nyújtott be az EKINT. Az adatigénylésre adott válaszból egyértelműen kiderült, hogy a jelzett időszakban a Kormány üléseiről csupán jogszabály által meghatározatlan tartalmú összefoglaló készült, de hangfelvétel nem.

Aki, törvényi kötelezettségét megszegve, a közérdekű adatok rögzítését elmulasztja, az megakadályozza egy alapvető jog gyakorlását, azt hogy – a minősített adatok esetében késleltetetten – érvényesüljön a közérdekű adatok megismerésének alapjoga, ami azt eredményezi, hogy törvényi rendelkezés megszegésével a kormányülésen elhangzottak soha nem lesznek hozzáférhetőek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink