Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-05 08:30:00

„Attól félek, a CEU elűzése csak a kezdet, és még sokkal rosszabb dolgok történnek majd”

Apátia és csalódottság jellemezte azokat hallgatókat, akiket sikerült megszólaltatnunk egy nappal azután, hogy eldőlt, a CEU-nak el kell hagynia Magyarországot. A diákok az elmúlt hónapok eseményei után már dühösek sem tudnak lenni, és nem csak azért, mert ők még Magyarországon fejezhetik be a tanulmányaikat.

„Attól félek, a CEU elűzése csak a kezdet, és még sokkal rosszabb dolgok történnek majd”

December 3-án eldőlt: a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe telepíti át. Az egyetem 2019. január 1-től már nem is vehet fel a diákokat, minden új tanulót az osztrák fővárosban fogad jövő év szeptemberétől. Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta, bár minden törvényi feltételt teljesítettek, a magyar hatóságok mégsem írták alá maradáshoz szükséges megállapodást.

A diákok többségének életét nem befolyásolja már, hogy az egyetem Ausztriában folytatja, hisz azok a hallgatók, akik Budapesten már megkezdték tanulmányaikat, itt is diplomázhatnak. Az események láncolata és mögöttes jelentése viszont szülőhelytől vagy a választott szaktól függetlenül mindenkit aggasztott.

„Sokkolt”

„A szituáció már hónapokkal ezelőtt sem volt kellemes, sejtettük, hogy mi fog történni, a bejelentés mégis sokkolt. Nem gondoltam, hogy ilyen Európában, Magyarországon megtörténhet, földhöz vágott a hír, hogy a CEU-nak költöznie kell. Én ráadásul genderszakra járok, szóval kíváncsian várom, mit hoz a jövő”- nyilatkozta az atv.hu-nak Albina, aki Üzbegisztánból érkezett az egyetemre. A lány hozzátette, bár vannak információi arról, hogy miért kell az egyetemnek elköltöznie, még mindig nem érti teljesen, mi, miért történhetett, és így van ezzel több ismerőse is. „Nagyon szomorú történet ez…”- tette hozzá.

A „szomorú” szó szinte minden, az atv.hu által megkérdezett hallgatónál előkerült, a brazil Lauko is így jellemezte a hangulatát. „Szomorú vagyok. Egyszerre tartom hihetetlennek és nevetségesnek az egész eljárást. Én idén kezdtem, szóval elméletileg maradhatok, de igazából nekem mindegy, hogy Ausztriában vagy Magyarországon tanulok, az idáig vezető folyamatokat viszont nagyon nyugtalanítónak találom.”

„Magyarország nagyon rossz irányba halad”

Két CEU-n tanuló magyar diákkal is sikerült beszélnünk, nekik már határozottabb véleményük volt a „big picture”-ről. „Ahogy az idő haladt előre, és egyre biztosabbá vált, hogy semmiféle külső hatás nem éri majd a kormányt, ami miatt megváltoztatná a véleményét, egyre inkább beletörődtem a helyzetbe, végül maga a bejelentés már nem is zaklatott fel annyira. Szinte az összes tüntetésen részt vettem, a demonstrálók számán is végig lehetett követni, hogyan fogy el a remény”- mesélte a budapesti András, aki idén végez, tehát őt biztosan nem érintik a változtatások.

A politikatudományt hallgató, szintén budapesti Pált is inkább a politikai csatározások zavarják, mintsem az egyetem elköltözése. „Magyarország nagyon rossz irányba halad… Attól félek, hogy a CEU elűzése csak a kezdet, és még sokkal rosszabb dolgok történnek majd. Viszont azt is gondolom, hogy ez a CEU-nak egy új kezdet, az egyetem nagyon sok jó dolgot ér el majd Bécsben is”- mondta el a hallgató. Ő még elárulta a nevét, de többen nem szerették volna, még a keresztnevüket sem fedték fel.

„It’s a memento”

Az egyik Indiából érkezett diák elmondta, véleménye szerint ez a döntés több tanulót is eltántorít majd a jelentkezéstől, függetlenül attól, mennyire jónak tartják az egyetemet. Ennél többet nem kívánt mondani, mivel, ahogy fogalmazott: „elfogytak a szavak…” Szintén neve elhallgatását kérte a barátja, aki, bár elárulta, hogy kisebbségpolitikát hallgat, nyilatkozni nem akart, csak a mécsesekre mutatva üzent: „It’s a memento…”

Ott jártunkkor egy idős házaspár is hozott két mécsest, ők a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt hagyták ott egy időre, hogy kifejezzék az együttérzésüket. Ezzel a két darabbal maximum százra nőhetett a kihelyezett mécsesek száma, ami alátámasztja a diákok véleményét, miszerint egyre inkább elfogyott a hallgatók és a szimpatizánsok lendülete és a hétfői bejelentés igazából csak pontot tett az ügy végére. Az egyik ügy végére.

atv.hu / Bíró Péter

További belföldi híreink