Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-04 05:10:00

Kósa: A CEU nem tud Budapestről elköltözni

Kósa Lajos szerint, "a New York-i CEU soha nem volt Budapesten, ezért nem tud Budapestről elköltözni, tehát logikai képtelenség”. A DK szerint ez a hétfő fekete nap a magyar felsőoktatás számára. A Jobbik szerint a CEU távozása rossz a magyar egyetemi világnak. Az LMP pedig úgy véli, hogy ez Orbán Viktor és Soros György személyes vitájának következménye. Az MSZP szerint az egyetemet "kiseprűzték" Magyarországról.

Kósa Lajos egy más témában tartott sajtótájékoztatón - bár sejtette, hogy kap CEU-val kapcsolatos kérdést, először igyekezett ezt elviccelni. Azt mondta: "Van-e más kérdésben, úgy látom nincs, akkor köszönöm szépen!"


Kósa Lajos szerint biztos, hogy nem költözik a CEU, hiszen nem is tud, amerikai képzés ugyanis szerinte itt soha nem folyt: "Az ATV el tud-e költözni Vietnámból? Nincs ott ATV, ezért nem tud elköltözni. A New York-i CEU soha nem volt Budapesten, ezért nem tud Budapestről elköltözni, tehát logikai képtelenség."

Az MSZP szerint azonban az egyetemet "kiseprűzték" Magyarországról. Hiller István azt nyilatkozta: "A CEU-ügy nem szakmai ügy, a CEU-ügy politikai ügy. A CEU mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvényben előírtak."

A DK szerint ez a hétfő fekete nap a magyar felsőoktatás, az egyetemi autonómia és a tudományos élet számára. Arató Gergely azt mondta: "A CEU elüldözése egy üzenet: Magyarországon nincs szükség tudásra, fejlődésre, innovációra, egyetemi autonómiára és felelős gondolkodásra. Maradunk mások kizsákmányolt összeszerelő üzeme."

A Jobbik szerint a CEU távozása rossz a magyar egyetemi világnak. Brenner Koloman, a Jobbik oktatási kabinetjének vezetője azt nyilatkozta stábunknak: "Nagyon rossz üzenete van annak, hogyha egyetemeket, a középkor óta nem látott módon üldöznek. A Jobbik, mint nemzeti néppárt és konzervatív párt nagyon nem ért egyet azzal a nyílt társadalommal, amelyet Soros György képvisel, azt viszont bolsevik típusú hatalomgyakorlásnak tartjuk, amit a Fidesz itt bemutatott ebben az ügyben."

Az LMP úgy véli, hogy Orbán Viktor személyes vitája Soros Györggyel eredményezte azt, hogy elüldözték a CEU-t. Ungár Péter hozzátette: "Mindannyian tudjuk, hogyha Soros György nem egyetemet nyitott volna, hanem mondjuk egy autógyárat, vagy valami más multinacionális vállalatot, akkor adókedvezményt adtak volna nekik, nem pedig elüldözik."

A Párbeszéd felháborítónak, a Liberálisok törvénytelennek tartják a CEU elüldözését.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink