Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-03 11:26:00

Kölcsön karácsony előtt? Könnyen pórul járhat az akciós hitelekkel

„Ingyen hitel nincsen” – hívta fel a figyelmet az MNB felügyeleti szóvivője az ATV Start című műsorban. Fülöp Zsuzsanna szerint a kedvező környezet vezetett ahhoz, hogy megugrott a személyi kölcsön igénylésének száma. Arról is beszélt, mire érdemes figyelni a karácsonyi időszakban, hogy az akciós kölcsön ne legyen drágább, mintha nem akciósat venne fel az ember.

 

 

Úgy viszik a magyarok a hitelt, mint a cukrot – derült ki a Világgazdaság cikkéből, amely rávilágított: a személyihitel-kihelyezések meghaladhatják a 450 milliárd forintos összeget 2018-ban. Az MNB felügyeleti szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta: a pontos adatokat csak jövőre tudják megmondani, de az tény, hogy szeptember végéig már több mint 340 milliárd volt csak a kihelyezett személyi kölcsönök összege. Az év végi időszak erős, így ez a szám is elképzelhető – tette hozzá.

Meglepő, de a 2008-as válság előtti időszakban, amikor még minden rendben ment, ez az összeg 260 milliárd volt. 

Fülöp Zsuzsanna úgy véli: a válság után már eltelt jó pár év, a reálbérek és a háztartások megtakarításai is nőnek, miközben a kedvező kamatkörnyezet is hozzájárul, mert olyan ajánlatokkal lehet találkozni, amelyeknél megéri a hitelfelvétel. Szerinte az is említésre méltó, hogy gyorsabb, egyszerűbb ügyintézés mellett lehet ezeket igényelni, egy személyi kölcsön esetében pedig az is fontos: jelzálog ingatlanfedezet nélkül akár tízmillióhoz is hozzá lehet jutni.

Annak ellenére, hogy az MNB nem állhat ott minden szerződéskötésnél, a jegybank a teljes bankszektort, intézményeket felügyeli, ebben az időszakban pedig külön felügyeli azt is, hogy a tájékoztatás is megfelelő legyen. Az utóbbi években – tette hozzá – szigorúbb elvárások vannak a banki ügyintézőkkel szemben, már ami a tájékoztatást illeti. Fülöp Zsuzsanna hozzátette: arra bíztatják inkább az embereket, hogy kerüljék el a hitelfelvételt, ha tehetik, mert „ingyen hitel nincsen”. Mindez sokkal jobban terheli az embereket, mintha előtakarékosságból, magyarul a megspórolt pénzükből költenének karácsonyi ajándékokra. Ha nem elkerülhető a hitelfelvétel, akkor gondolják át, mire szeretnék költeni a pénzt, és ennek megfelelően válasszanak hiteltípust, majd konkrét ajánlatokat hasonlítsanak össze.

A felügyeleti szóvivő megerősítette: a 0%-os kamat hihető, ugyanakkor nem ugyanazt jelenti, mint a 0%-os THM, ez pedig félreértésekhez vezethet. Mint mondta, a 0%-os kamatnál nincsenek kamatok, de egyéb költségek felszámolásra kerülhetnek. Ezzel szemben a 0%-os THM-nél (teljes hiteldíjmutató) részletfizetési lehetőséggel élhet az ember abban az esetben, hogyha szerződésszerűen teljesítenek. Mindez fontos, mert ha valaki átütemezné a fizetést, vagy más összegben gondolkodik, az szerződésmódosításnak minősül, amely költségekkel járhat.

Fülöp Zsuzsanna szerint

a televíziók ilyenkor tele vannak kedvezményes kamatú személyi kölcsönökkel, viszont az akcióknak olyan feltételei vannak, amelyeket a teljes futamidő alatt biztosítani kell az ügyfeleknek. 

Azt is előírhatja a hitelintézet – emelte ki –, hogy akkor nyújtja a kedvezményes hitelfelvételt, ha az ügyfél biztosítja, hogy havonta két jövedelemből összesen 300 ezer forint jóváírás kerüljön a számlára. Ha ezt a kölcsönt valaki 24 hónapra veszi fel, akkor minden egyes hónapban teljesítenie kell. Ennek hiányában magasabb kamatok kerülhetnek kiszámításra, ami egészen odáig vezethet, hogy az akciós kölcsönnel rosszabbul járhat valaki, mintha egy nem akciósat vett volna fel.

A szóvivő azt is elmondta: a minél alacsonyabb THM a kedvező, viszont az nem fed le minden költséget. A gyorskölcsönöknél lévő otthon szolgáltatásra (melynek lényege, hogy az otthonunkban igényelhetjük, illetve fizethetjük a részleteket) áttérve kiemelte: ezt nem tartalmazza a THM, viszont magas költségei vannak, olyannyira, hogy szélsőséges esetben megduplázhatja a visszafizetendő összeget. Fülöp Zsuzsanna azt is hozzátette, hogy az ingatlanhitelekhez hasonlóan a fogyasztói hiteleknél is érvényesülnek az adósságfék szabályok. Magyarul: az ügyfél anyagi lehetőségeihez mérve határozzák meg a havi törlesztőrészlet maximális összegét.

atv.hu

További belföldi híreink