Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-03 20:36:00

CEU-rektorhelyettes: Örülünk, hogy vége ennek a dalnak és előre nézhetünk

A kormány másfél éve játssza a játékot a CEU-val és a Közép-Európai Egyetemmel - reagált Gulyás Gergely kancelláriaminiszter atv.hu-nak adott mini-interjújára Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mint arról beszámoltunk: a Közép-európai Egyetem továbbra is itt marad Budapesten - mondta Gulyás Gergely munkatársunknak, amikor a CEU költözéséről kérdeztük. Arra, hogy a Közép-európai Egyetem nem a CEU, azt válaszolta: "ha lefordítom, akkor az". "Úgy tudjuk, hogy a Közép-európai Egyetem továbbra is itt marad Budapesten" - ezt válaszolta a kancelláriaminiszter, amikor a parlamenti folyosón feltettük neki a kérdést: elégedett-e a kormány, hogy sikerült kiszorítani a CEU-t Budapestről, január elsejétől az összes amerikai akkreditációjú képzésüket Bécsben indítják el.

Erre reagálva Fodor Éva elmondta: a CEU az az egyetem, amely 27 éve működik Budapesten. Ma minden, a Közép-Európai Egyetemen tanuló diák kap amerikai diplomát és egy kis részük magyar diplomát.

Fodor Éva szerint a KEE Gender Studies-képzése magyar akkreditációjának megszüntetése azt mutatja: nem igaz, hogy a KEE (tehát a CEU magyar diplomát adó testvérintézménye) kormányzati zaklatás nélkül tud működni Magyarországon. Ez a jogi entitás (mármint KEE) nem működött külön egyetemként – tette hozzá a rektorhelyettes, leszögezve: a KEE kis számú programot működtet, és kis számú diákot tanít.

A rektorhelyettes szerint nem a CEU, hanem a magyar kormány felelőssége, hogy nincs aláírva a megállapodás. Hozzátette ugyanakkor, hogy mind az Egyesült Államok kormánya, mind pedig az EU, vagy az Európai Néppárt elengedte a CEU-ügyet. Emlékeztetett Manfred Weber néhány hónappal ezelőtti kijelentésére, amely vörös vonalnak nevezte a CEU-ügyben kialakult helyzetet.

Fodor Éva szerint az, hogy a CEU sorsa eldőlt és ennek nincs következménye, azt üzeni, hogy ezt más országokban ugyanígy meg lehet csinálni.

A rektorhelyettes ennek ellenére kijelentette: örülnek, hogy „vége ennek a dalnak” és előre nézhetnek, mert egy ponton túl ezt (mármint ami az elmúlt években CEU-ügyben ment) nem lehet tovább csinálni.

atv.hu

További belföldi híreink