Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-02 06:38:00

Tűzifa: Bírálták a rendszert, nem kap támogatást a halmozottan hátrányos település

Besence független polgármestere korábban bírálta a tűzifarendszert, a halmozottan hátrányos Baranya megyei település most nem kapott támogatást a belügyminisztériumtól kötelező feladatai ellátásához. A rendkívüli költségvetési támogatások elosztása kapcsán az LMP a napokban már jelezte, elfogadhatatlannak tartják, hogy egyes falvakat a kormány politikai alapon büntessen. A párt emiatt átláthatóbb támogatási rendszer kidolgozását javasolja.

Egymillió kettőszázezer forintot kért, de egy fillért sem kapott a százlelkes, halmozottan hátrányos kis falu, Besence azon a pályázaton, amellyel az állami normatívát lehet kiegészíteni a nehéz helyzetű településeken. Az ormánsági falu polgármestere szerint érdekes, hogy bár korábban mindig kaptak pénzt, most, hogy ő kritikát fogalmazott meg a tűzifarendszer-támogatással kapcsolatban a falutól elvették a működésükhöz elengedhetetlen pénzt.

Ignácz József a falu polgármestere azt mondta: "Nem tudok másra gondolni. Én felhívtam a Belügyminisztériumot a döntés értesülése után, hogy nem kapjuk meg a támogatást. És ott az illetékestől megkérdeztem, hogy ez objektív vagy szubjektív döntés, és azt mondta, hogy szubjektív. És akkor utána meg azt mondta, hogy bocsánat, mindig keverem a szubjektív meg az objektív kifejezést."

A településen élőknek nagy szükségük lenne a pénzre, mert van, hogy nem csak a tüzelőre, még a betevő falatra sem jut.

Az LMP a napokban azt állította, hogy politikai alapon bírálták el a támogatási kérelmeket, az ATV péntek reggeli műsorában pedig Szabó Szabolcs, független országgyűlési képviselő is arról beszélt, hogy a kormány trükközik a tűzifaprogrammal, ezért idén kevesen is pályáztak. Hozzátette: "Nem is jutott el az emberek nagy részéhez a hír, és azt mondták, hogy mindjárt összesítik, önkormányzatoknak utalják a pénzt. Ehhez képest teljesen meglepő módon láttuk a kormányhatározatot a héten, hogy egyébként nem fogják azt lehetővé tenni."

Szabó Szerint a kormány majd csak a jövő évi önkormányzati választások előtt fogja kiosztani az idei fát, hogy azzal is tudjon kampányolni.

atv.hu

További belföldi híreink