Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-02 08:09:00

Budapest vagy Bécs? Megnéztük, melyik karácsonyi vásár a drágább

Forralt bor, lángos, kürtős kalács, gesztenye, finom illatok és sok-sok ember. Azt hiszem ezek az első képek, amelyek mindenkinek beugranak, ha a karácsonyi vásárra gondolnak.

A Heti Napló Budapesten és Bécsben nézett szét a karácsonyi vásáron. Miért ilyen drága minden? Egyáltalán csak nekünk számít drágának az 1500 forintos lángos, vagy a külföldieknek is kikerekedik a szemük? És mi a helyzet az árusokkal: ki tudják-e termelni azokat a súlyos milliókat, amennyiért kibérlik a standjukat?

Budapesten, a Vörösmarty téren idén huszadszor rendezik meg a karácsonyi vásárt. A Heti Napló stábja rengeteg ország polgárával futott össze itt.

A vásár főszervezője, Bán Teodóra elmondta, hogy évente írnak ki pályázatot, és akik ezen megfelelnek, csak azok jöhetnek árulni a Vörösmarty térre. Mindenképpen tartani akarják a színvonalat, hogy ne húzzon el mellettünk Bécs, vagy éppen Prága.

Ez utóbbiak közé tartozik az árukínálat. A Vörösmarty téren ugyanis, ellentétben Béccsel, és Prágával nincsenek kínai termékek. A szervezők kínosan ügyelnek rá, hogyha ilyen feltűnik valahol, akkor azt azonnal levetessék a polcokról. Még akkor is, ha a kézműves termékek nyilván drágábbak a filléres hógömböknél.

A vásár leghűségesebb kiállítói között van Perjési Zoltán, aki éppen egy tucat éve hozza ki ide a portékáját. Zoltán több nyelven beszélget a vendégeivel. A riportban éppen egy texasi családot szolgál ki, de akkor sem jön zavarba, ha a keleti blokkból érkezik vendége.

30 millió Budapesten, 7 és fél Bécsben

Bécsben a Heti Napló megtudta, hogy az árusoknak összesen 23 ezer eurót, tehát 7 és fél millió forintot kell fizetniük a stand bérléséért 6 hétre. Budapesten nem egységes a bérleti díj. A kézművesek, tehát akik a saját portékájukat hozzák, 1 millió forintot fizetnek a szervezőknek.

A kisebb vendéglátósok, például a lángos sütödék 20 milliót, míg a legnagyobb éttermek kerekítve 30 milliót. 

Mindezért megkapják hét hétre, vagyis a vásár teljes idejére a placcot, a világítást, őrzést, a szemét elszállítást és takarítást. No meg azt az egymillió vendéget, amely eljön ide a Vörösmarty térre.

Mindkét városban az árusok 6 héten keresztül minden egyes nap kint vannak, ha esik, ha fúj, ha mínuszok vannak, ha nem: reggeltől estig pörögnek és kiszolgálnak bennünket. És mivel senki sem dolgozik ingyen, ők sem. Sőt, nekik ezalatt a hat hét alatt egy elég komoly összeget kell kitermelniük úgy, hogy a végén még némi nyereség is maradjon.

Ami a budapesti árakat illeti, a megszólaló külföldiek közül csak egy ausztrál vendég mondta, hogy drága. Igaz, azt is hozzátette, hogy a hasonló vásárok náluk sem olcsóbbak. A többiek egyhangúan állították, hogy olcsó a Vörösmarty tér.

3600 forint két lángosért

Bécsben az egyik újdonság a lángos. Lehet lángosokat kapni, mindenféle ízben, van pizzás, sima, ami az érdekesség, hogy szinte minden lángos ugyanannyiba kerül, 5 euróba, ami azt jelenti, hogy 1600 forintba. Budapesten ezen azért trükköznek, ha a lángosra raknak ezt, azt, amazt, akkor azért az dob az áron minimum egy ezrest vagy kétezer forintot, úgyhogy itt azért kicsit olcsóbban adják a magyar lángost Bécsben.

Bécsben nincsenek olyan nehéz ételek, mint amit például a Vörösmarty téren látni, fánkokból viszont annál több van. Csokis, marcipános, puncsos - ki milyet szeretne, van mindenféle. Ezeknek az ára pedig nagyjából megegyezik a nálunk kapható kürtőskalácsok áraival.

A Vörösmarty téren riporterünk 3 600 forintot fizetett a két lángosért, ami ráadásul nem is volt igazán jó. Nem is lehetett, mert előre lesütnek egy csomót, amelyik azután puha, és nyúlós, mire a vendéghez kerül. 

Aki családostól akar kijönni a karácsonyi vásárba a Vörösmarty térre, és szeretne vásárolni is, meg enni is, az mindenképpen készítsen be több tízezer forintot, merthogy annyit simán el lehet költeni itt. A bécsi vásár szintén nem olcsó, árukínálata is gagyibb – itt vannak például kínai termékek, amik a Vörösmarty téren nincsenek, erénye viszont, hogy itt rendkívül kedvesek és aranyosak az emberek és ezek az apró gesztusok mind elfeledtetik velünk az árakat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink