Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-30 06:23:00

Amerika visszaállt az emelkedésre, Európában dupla visszaesés történt

A rövid távú mutatók jók, de a sokak által várt gazdasági csoda nem jött el az elmúlt 30 év alatt – mondta Csaba László közgazdász, a CEU professzora az ATV Start című műsorában. Arról is szó volt, hogy a rendszerváltás után mindenki azt várta, hogy jelentősen javulnak a körülmények, egészségesebbek leszünk, ez lett volna a normális, de nem így lett.

 

 

Nagy szerepet játszottak a külső tényezők az átalakulásban, folytatta. Egyfelől a világgazdaság, a nemzetközi pénzügyi rendszer, ami 2009-ig kedvező volt, utána meglehetősen kedvezőtlen, tette hozzá. A gazdasági válság kezelése szerinte Európában felemás módon történt Amerikához képest. Az európai bankrendszerben bent maradtak a mérgező eszközök, amelyek Amerikában kikerültek belőle, magyarázta. Amerika hamar visszaállt az emelkedési szintre, míg Európában dupla visszaesés történt, mondta a közgazdász.

A válságkezelésnél az IMF-hitel felvétele és az IMF feltételeinek elfogadása kényszerhelyzet volt Csaba László szerint.

A másik lehetőség az lett volna, hogy a forintot hagyják bedőlni, vagyis 230 Ft-ról 400 Ft-ra emelkedett volna az euró árfolyama. 

Ezt el kellett kerülni, mert ezzel megmentették a magyar polgárokat és az ő megtakarításaikat. Az IMF a magyar gazdaságot mentette meg, nem pedig a Gyurcsány-kormányt, ahogy Orbán Viktor állította, közölte Csaba László.

A gazdaság jelenlegi helyzetéről elmondta, hogy a legfőbb gond az, bár a rövidtávú mutatók jók, de a hosszútávú mutatóink nem jók. Magas szinten van a foglalkoztatás, de azt látni, folytatta, hogy a legjobb tudású szakemberek elmennek külföldre dolgozni, és ez nem csak a diákokra vonatkozik, hanem a vállalkozókra is. Ennek részben van haszna, jelentette ki, mert néhányan, akik külföldön tapasztalatot szereznek, ha visszajönnek, az hasznot jelent az országnak. Sajnos azonban kevesen jönnek vissza, jegyezte meg, és jellemzően a nyugdíjas korukban. A gyengébbek maradnak itthon, ami nem tesz jót az ország versenyképességének, tette hozzá.

"Egy civilizált ország nem ad adókedvezményt"

Többen azt állítják, sok függ az autóipari kitettségünktől, de Csaba László szerint azzal nincs gond, autókra mindig nagy igény van. Inkább a korrupciót, a bürokráciát, az átláthatatlanságot, a gazdasági környezet kiszámíthatatlanságát, a kormány hiteltelenségét látja veszélyesnek. Ennek ellenére jönnek a külföldi befektetők, hangzott el, de ismert, hogy ezek a beruházások jelentős állami támogatásokat élveznek, mondta a közgazdász. A befektetési értékek 15-25 százalékát odaadják a zsebükbe, folytatta, ami 5-10 év profitot jelent.

Egy civilizált cég nem kér adókedvezményt, egy civilizált ország pedig nem ad, fogalmazott Csaba László. Például Németországban sem adnak adókedvezményt egy külföldi cégnek. Éppen az a lényeg, ha egy ország versenyképes, akkor érdemes odamenni, mert a termelési tényezőkben, a munkavállalókban, a technológiákban a szabályozási környezetben megtalálják a számításaikat, magyarázta.

Ez egy veszélyes politika, a gyenge kormányok szokták ezt csinálni, tette hozzá.

A CEU sorsáról a professzor elmondta, sok minden köti Budapestre. Azokat az oktatási épületeket, amiket 40 milliárd forintos beruházással adtak át 2016-ban, nem fogják csak úgy itthagyni. Egyrészt van egy magyar-amerikai beruházásvédelmi egyezmény, azonkívül a CEU betartja az összes szabályt. A CEU jelentős része itt fog maradni az ország hasznára, jelentette ki Csaba László.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink