Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-29 20:27:00

Kósa: a szakszervezeteknek ebben igazuk volt

2010 óta foglalkozik a munka világával képviselőként, van olyan része a mostani javaslatnak, amely „hajaz” korábbi javaslatára. Ezt válaszolta Kósa Lajos fideszes képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy miért ő és miért nem a kormány terjesztette elő a munka törvénykönyvének módosítását.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e rajtaütés-szerűnek a törvény beterjesztését, Kósa Lajos azt válaszolta: ő szívesen ült le a munkáltatókkal és a munkavállalókkal, de erre, mondta, csak akkor kerülhetett sor, ha már a javaslat be van terjesztve.

Ami a tárgyalások eredményét illeti, arról Kósa Lajos elmondta: a beterjesztett jogszabályt úgy módosítják, hogy senkinél ne lehessen évi 250 óránál több túlórát elrendelni, ha az illető nem járul hozzá. Az eddigi szabályozáshoz képest annyi változik, hogy kollektív szerződés alapján, vagy a munkavállalók kifejezett beleegyezésével mostantól 300 helyett 400 órányi túlórát lehet elrendelni.

Kósa elismerte: a szakszervezeteknek igazuk volt, amikor azt sérelmezték, hogy a szövegből nem derült ki egyértelműen, hogy senkinél nem lehet a 250 óránál többet elrendelni, ha nem járul hozzá. Ennek megfelelően fogják módosítani a szöveget – ígérte.

Kósa Lajos azt is elmondta: nem érzi úgy, hogy a kormány magára hagyta ezzel az üggyel, egyben azt is egyértelművé tette, hogy a végleges szöveg egyértelmű lesz és kiderül belőle, hogy nem lehet önkényesen túlóráztatni. Azonban hozzátette: a szöveget szándékosan félreértelmezték. A történelemben ilyen szándékos félreértelmezések korábban is voltak a történelemben. Példaként Marie Antoinette elhíresült, kenyérről és kalácsról szóló mondását említette.

Kósa Lajos elmondta azt is: a törvény végleges szövegében lesznek a munkavállalóknak kedvező változások is, például a kötelező a munkavállalók közötti műszakcseréket elfogadnia a munkáltatóknak. Arra a kérdésre, hogy az általa beterjesztett javaslat nyomán keletkezett felháborodás miatt változtattak-e álláspontjukon, Kósa Lajos azt mondta: azért kompromisszumkészek, mert a józan ész szabályait követik, nem meghátráltak.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink