Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-27 05:10:00

"Mindenki fél" - Sokan Magyarországra szökhetnek Kárpátaljáról a behívó elől

Sokan azt mondják, átjönnek Magyarországra Kárpátaljáról, ha jelentősen romlik az ország keleti részén a helyzet. Az ukrán határon érdeklődtünk, hogy milyen odaát a hangulat. Szinte mindenki azt válaszolta, hogy nyugtalanok, félnek az emberek.

Megszavazta az ukrán parlament hétfő este a hadiállapot bevezetését azzal a változtatással, hogy nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be. 

Petro Porosenko a plenáris ülésen felszólalva elmondta, hogy megváltoztatta az előterjesztését, és nem az egész országban indítványozza bevezetni a hadiállapotot, hanem csak az Oroszországgal és a Moldovához tartozó, Ukrajna által el nem ismert szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal határos, valamint a Fekete és az Azovi-tengerpart mentén fekvő megyékben vezetik be.  
    
Ezek a következő megyék: Odessza, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk, Donyeck, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Vinnicja. Eszerint a fővárosban, Kijevben nem vezetnek be hadiállapotot.  
    
A hadiállapot - amely az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot - az elnöki rendelet alapján november 28-án helyi idő szerint reggel 9 órától lép életbe és harminc napig, azaz december 27-ig tart.

Kárpátalján sokan félnek

A határon még nem látszott hétfő napközben a jele annak, hogy Ukrajna parlamentje mire készül. A forgalom sem volt nagy a beregsurányi átkelőnél, annak ellenére sem, hogy a záhonyi átkelőt egy demonstráció miatt lezárták. Akik jöttek ugyanakkor azt mondták, hogy nem nyugodtak.


Leginkább a sorköteles korosztály kerülhet veszélybe, ugyanis őket bármikor behívhatják katonának. Ezt a legtöbben úgy próbálják megoldani, hogy elutaznak Ukrajnából.

"Hát hogy lehet kikerülni? Elsősorban úgy lehet kikerülni, hogy ha akinek megvan a kettős állampolgársága, akkor átjövünk valahogy és akkor visszamegyünk a magyar személyivel" - fogalmazott az ATV Híradónak Pál.
 
"Persze, hogy fél, mindenki fél. Hát bekapták az oroszok az ukrán hajókat, úgy mondták a tévében, hát én is úgy mondom és mindenki fél, nehogy megkezdődjön a háború" - nyilatkozta egy másik kárpátaljai magyar.

A fiatalok közül nagyon sokan már külföldön élnek, kihasználva a magyar állampolgárság adta lehetőséget. Akik még maradtak, most azok is a távozáson gondolkodnak.

"Remélem, hogy előre megtudjuk, hogy hadiállapot lesz és akkor a hadiállapot előtt át szeretnénk jönni. Vagy Csehországba, vagy valahova elmenni dolgozni az életünket tovább folytatni." –Ma még hazamennek? "Igen, mert a család otthon van, a nagyszülők és a szülők" - árulta el Gergely.

A határhoz közeli településeken azt mondják, készülnek arra, hogy esetleg nagyobb számban érkezhetnek olyanok, akik már nem akarnak visszamenni Ukrajnába.

"A művelődési ház áll rendelkezésre, ahol úgy gondolom, hogy ideiglenesen szállást tudnánk biztosítani azoknak, akik igénylik. Illetve a településen van egy központi konyha" - nyilatkozta Szilvia, aki egy határ menti településen dolgozik.

A behívók elől menekülőket erről a konyháról akár élelemmel is el tudják látni, ahogy tették ezt már korábban, amikor Kárpátalján elterjedt, hogy teherautókkal szedik össze azonnali behívóval a katonaköteles férfiakat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink