Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-22 09:50:00

Megszólalt a német államminiszter is a Gruevszki-ügyről

Michael Roth szerint a menedékjog nem arra való, hogy „kormányfők osztogassák a büntetés-végrehajtás elől menekülő haverjaiknak”.

Megszólalt a német államminiszter is a Gruevszki-ügyről

"A menedékjog emberi jog, és nem arra való, hogy kormányfők osztogassák a büntetés-végrehajtás elől menekülő haverjaiknak" – ezt a német államminiszter közölte a Gruevszki-ügy kapcsán. Michael Roth azt írta: az Európai Uniónak továbbra is olyan közösségnek kell maradnia, amelyet demokratikus jogállamok alkotnak.

Közben alapos magyarázatot vár Orbán Viktortól az EU bővítési biztosa. Johannes Hahn azt furcsállja, hogy, míg korábban Magyarország támogatta Macedónia EU-s csatlakozását, most mégsem tekinti azt biztonságos országnak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-üzenetben reagált az uniós biztos szavaira, ebben azt írta, hogy az Európai Bizottság egy 2018 tavaszi, Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

NATO-szövetségesek szivárogtathattak?

Közben a HVG arról írt, hogy NATO-szövetségesektől szivároghattak ki részletek a Gruevszki-üggyel kapcsolatban. A lapnak nyilatkozó, a titkosszolgálatokat jól ismerő forrás azt mondta: ilyen részletek csak így derülhettek ki arról, hogy Nikola Gruevszki hogyan tudott eljutni Magyarországra. A meg nem nevezett forrás szerint egyértelmű politikai döntés állt a szivárogtatás hátterében. Ennek – szerinte - az lehetett a célja, hogy jelezzék a magyar miniszterelnöknek: tisztában vannak azzal, hogy mi történik, és hogy mit művel az oroszokkal és Putyinnal.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint azonban semmilyen jelzés, vagy vélemény nem érkezett a NATO-tagállamok részéről. A Gruevszki-ügyben Pintér Sándort belügyminiszter is meghallgatta volna az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, de a fideszes többség nem szavazta meg a napirendet, így Pintér Sándornak sem kellett kérdésekre válaszolnia.

Nem nyugodtak meg

Az ellenzéki pártokat nem nyugtatták meg a Gruevszki-üggyel kapcsolatos kormányzati válaszok. A Jobbik az Európai Bizottsághoz fordul, az LMP pedig a honvédelmi és a külügyi bizottság előtt számoltatná be az érintetteket. A Párbeszéd a volt macedón kormányfőt is meghallgatná. A DK szerint pedig újabb, súlyos nemzetközi presztízsveszteség érte Magyarországot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink