Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-22 14:26:00

Macedónia kérni fogja Magyarországtól, hogy vonja vissza Gruevszki menekültstátuszát

Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől - jelentette be Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál csütörtöki beszámolója szerint.

Macedónia kérni fogja Magyarországtól, hogy vonja vissza Gruevszki menekültstátuszát

Az igazságügyi tárca vezetője kiemelte:

a kormány úgy döntött, kérelmezni fogja a menekültstátusz megadásának visszavonását, mert az hamis állításokon alapul, és ilyen esetben a magyar törvények lehetővé teszik annak visszavonását vagy semmissé tételét.

Renata Deszkoszka a macedón sajtónak a magyar törvények ismertetve elmondta, hogy azok értelmében, ha valaki menekültstátuszt kap, de nem kap állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt, akkor háromévente felül kell vizsgálni a menedékjogi kérelmét. Ez az azt jelenti - magyarázta a miniszter -, hogy ha Nikola Gruevszki nem kap magyar állampolgárságot, akkor az ő kérelmét is hivatalból felül kell vizsgálni háromévente. Rámutatott, hogy ha egyszerre adnak be menedékkérelmet és kiadatási kérelmet, akkor a menedékkérelem élvez elsőbbséget, és addig nem kezdődik meg a kiadatási folyamat, amíg nincs döntés a menedékjogról.

A macedón igazságügyi miniszter emlékeztetett: Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón börtönkörülményeket vagy az igazságügy lépéseit. "Nem ez az első alkalom, hogy valakinek a kiadatását kérjük, és reméljük, hogy nem lesz ez az első alkalom, amikor ezt visszautasítják" - fogalmazott Renata Deszkoszka. Úgay vélekedett: nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt. A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink