Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-22 12:25:00

Így változik több ezer közalkalmazott jogviszonya

Állítólag azért volt szükség a jogszabályváltozásra, hogy a közalkalmazottak léte jobbá váljon, de a BRDSZ elnöke úgy véli, nem lesz jobb. Januártól lesz ugyan, akinek ebből nyeresége származik, de a fiataloknak nem- jelentette ki Bárdos Judit.

Így változik több ezer közalkalmazott jogviszonya

Furcsa jogalkotási folyamat indult meg, olyan jogszabályrendeleteket terjesztettek fel, amelyek megváltoztatják több ezer központi igazgatóságban, területi szerveknél, rendőrségnél dolgozó közalkalmazottnak a jogviszonyát, jelentette ki az ATV Start című műsorában Bárdos Judit.
 
A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke elmondta, hogy az öt jogszabályból az első a RIASZ, vagyis a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak szolgálati viszonyáról szóló jogszabály, melyben a közalkalmazotti jogviszonyt megváltoztatták rendvédelmi jogviszonnyá, tudtuk meg, és olyan viselkedési, magatartási, eljárási szabályokat építettek be, ami szinte egy fegyver nélküli szolgálattá válik.
 
A másik törvény a központi igazgatásban maradó kormánytisztviselőkre vonatkozik, folytatta az elnök, a harmadik jogszabály szerint megszűnik a Bevándorlási Hivatal civil szervezetként való működése, és ezután a RIASZ hatálya alatt szolgálati jogviszonyban állók fognak ott dolgozni.

A szakszervezetek honlapján minden rajta van, hogy milyen jogalkotási folyamat zajlik, jegyezte meg Bárdos, aki a műsorban köszönetet mondott a Belügyminisztériumnak, hogy meghallgatták azt a kérésüket a RIASZ-szal kapcsolatban, hogy a kollektív szerződés még egy évig maradhasson hatályban.
 
A kérdésre, hogy milyen hátrány éri a változások miatt a dolgozókat, a szakszervezet elnöke azt válaszolta, többek között az, hogy a bérrendszernél meg lesz határozva a minimum és a maximum, ettől nem térhetnek el, és ez szerinte egy szubjektív elemmé válik. Állítólag azért volt szükség a jogszabályváltozásra, hogy a közalkalmazottak léte jobbá váljon, de Bárdos Judit szerint ettől nem lesz jobb. Ha 2019. január 1-től beáll az életpályamodell, akkor lesz, akinek nyeresége lesz belőle, de a fiataloknak nem, tette hozzá.

Túlóra: presszionálták a dolgozókat?
 
Bárdos a túlórákról is szót ejtett a műsorban. Elmondta például, hogy trükközhetett a szabolcsi rendőrfőkapitány a rendőrök túlóráinak kifizetésével. Elvileg a rendőrök szabadon választhatnak, hogy pénzben, vagy szabadidőben veszik ki a túlóráikat, de a gyakorlatban nem így történt. A 38 ezer elszámolt túlórából mindössze 2800-at fizettek ki- mondta, majd beszámolt róla, hogy több jelzést, levelet is kaptak ebben az ügyben, mert feltételezhetően presszionálták a dolgozókat, hogy inkább szabadnapban vegyék ki a túlóráikat, ne kelljen nekik kifizetni azokat. Feltette a kérdést, miért kell egyáltalán túlóráztatni őket. Eleve kevés a rendőr, mégis szabadnapra küldik őket, ezért kell egymás helyett dolgozniuk- magyarázta.
 
Mókuskerék
 
A szakszervezeti elnök megjegyezte, hogy ketté kell választani a túlmunkát. Az egyik a migráció kapcsán a határon végzett túlmunka, ezt mindig kifizetik, magyarázta, a másik, a határra kivezényelt rendőrök helyett végzett túlmunka. Ez egy mókuskerék, fogalmazott, mivel a szabadnapos helyett mindig túlóráznia kell, hol az egyiknek, hol a másiknak, így ennek sosem lesz vége. A megoldás, hogy minden túlórát ki kellene fizetni, és akkor nem kell annyi túlórát elrendelni, tette hozzá. „Nem azzal kellene a kollégákat támogatni, hogy túlórázzanak, hanem azzal, hogy tisztességes fizetést adnak nekik"- mondta Bárdos Judit.

Trükközik a rendőrség a túlórapénzekkel?

 
atv.hu

További belföldi híreink