Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-21 06:12:00

Trócsányi: Gruevszkit már nem lehet kiadni Macedóniának

A macedónok tiltakoznak, és Gruevszki kiadatását fogják kérni. De abba az országba már nem lehet kiadni, ahol az üldözés történt – mondta Trócsányi László az Echo TV-ben. Az igazságügyi miniszter megerősítette: Nikola Gruevszkit "megilleti az utazás joga", szabadon közlekedhet. 

Trócsányi: Gruevszkit már nem lehet kiadni Macedóniának

Az igazságügyi minisztert az Echo TV-ben arról kérdezték tegnap késő este, hogy Nikola Gruevszki macedón exkormányfő tegnap megkapta a menekült státuszt Magyarországtól. Trócsányi László elmondta, hogy akinek Magyarországon menekültstátuszt adnak, az azt jelenti, hogy "menekült igazolvánnyal rendelkezik, kaphat útiokmányt és innentől kezdve ő szabadon közlekedhet". A nemzetközi szabályok értelmében, melyek egységesek, megilleti az utazás joga is – erősítette meg a miniszter. Tegnap irtunk arról, hogy miután megkapta a menekült státuszt, Gruevszki akár szabadon elhagyhatja Magyarországot.

Az Echo TV-ben a műsorvezető kérdésére, hogy miután Gruevszki menekült státuszt kapott "nyilván támadások kereszttüzébe kerül mind a bevándorlási hivatal, mind a magyar kormány, a döntés indoklása kiállja-e jogállamiság próbáját", Trócsányi László azt mondta: ő nem látta, nem olvasta az indokolást, de a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal alapos vizsgálat után hozza meg a döntését, egy nagyon hosszú meghallgatás után. Nikola Gruevszkinek pedig – aki hivatali visszaélés miatt a rá kiszabott kétéves börtönbüntetés miatt menekült el a hazájából – részletesen el kellett mondania, kapott-e olyan fenyegetést, hogy joggal feltételezhető, hogy az életére törnek, üldözik a hazájában. A BMH-nak pedig mérlegelnie kellett a macedón börtönviszonyokat, hogy kapott-e ilyen fenyegetést, és helytállóak-e az ezzel kapcsolatos  félelmei.

"Legyünk őszinték, ha egy volt miniszterelnök bevonul a börtönbe, nem olyan könnyű a helyzete" - konstatálta Trócsányi László. "Az más kérdés, hogy ahogy olvassuk, a macedónok tiltakoznak, és Gruevszki kiadatását fogják kérni. De abba az országba már nem lehet kiadni, ahol az üldözés történt" – mondta Trócsányi László az Echo TV-ben.

Ajánlom

További belföldi híreink