Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-21 06:55:00

Rétvári: meg kell állítani, hogy az állami erőforrásokat kivigyék magánellátásba

Az Emmi parlamenti államtitkára közölte, dolgoznak az állami és a magánegészségügy szétválasztásán, sok vita lesz belőle, de meg akarják állítani a jelenlegi folyamatot. Beszélt a CEU-ról is. Ugyan a törvényben nincs benne, mégsem gondolja, hogy a magyar felsőoktatás ékköve lenne, amikor egy faházban oktatnak valamit, aminek a végén diplomát sem adnak.

Rétvári: meg kell állítani, hogy az állami erőforrásokat kivigyék magánellátásba
Fotó: MTI/atv.hu

Havi 5 milliárddal nő a kórházak adóssága, a sürgősségi osztályokból 4 közül 3 alig alkalmas a feladatainak ellátására, a Merényi Kórház pszichiátriáját szakemberhiány miatt megszüntetnék, komplett megyékből hiányzik a gyermekpszichológus, 25 ezer szakápoló hiányzik az egészségügyből - sorolta az elmúlt hetek híreit Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak az ATV Egyenes beszédben Rónai Egon.

Több az orvos

A KDNP politikusa válaszában azt mondta, beszéljenek az emberekről és arról, mennyien dolgoznak ma a 8 évvel ezelőtthöz képest. Mint mondta, 2010-ben tízezer lakosra 34 orvos jutott, ma már 39-40. 2010-ben közlése szerint körülbelül 850 orvos kérte ki a külföldi munkavégzésre szóló engedélyt, miközben itthon 1000-en végeztek orvosi szakokon, ez a tavalyi évre úgy módosult, hogy kevesebb, mint 400-an akartak külföldre menni, miközben 1400-an végeztek - magyarázta Rétvári, aki szerint most már jóval nagyobb a területen az utánpótlás. Hozzátette azt is, hogy a tb-kasszán látható, hogy az időközben elment, vagy elmenni szándékozók közül több mint 1500 orvos itthon is dolgozik, ami azt jelentheti, hogy vagy mégsem mentek el, vagy visszajöttek már, vagy külföldön és itthon is gyógyítanak.


A sürgősségi osztályokkal kapcsolatban a parlamenti államtitkár is elismerte, hogy változásra van szükség, ezekkel szerinte kiemelten foglalkozni kell.

Jónak tartják az Orvosi Kamara által kibocsátott anyagot is, mely arra hívja fel a figyelmet, mely esetekben indokolt a sürgősségi ellátás igénybevétele.

Várólisták: a szervezettségen kell változtatni

Rétvári úgy véli, a várólisták esetében a szervezettséget kellene növelni, ezért a kormány 25 milliárd forintot fordít arra a programra, mely a várólisták csökkentését hivatott elérni. Rónai Egon ismertette az államtitkárral egy olyan férfi ügyét – akiről az ATV Híradója számolt be, akinek írásba adták, hogy 6 évet kell várnia egy bokaprotézisre. A KDNP politikusa elkérte az adatokat, hogy utána tudjon nézni a konkrétumoknak, mivel azt mondta, több korábbi, hasonló ügyről kiderült, hogy nem teljesen úgy volt, ahogy az érintettek állították. Például, azért került valaki több éves várólistára, mert előre kikötötte, ki az az egyetlen orvos, akihez kerülni szeretne.

Dupla bér az ápolóknak

Az ápolók számával kapcsolatban azt mondta az Emmi államtitkára, hogy teljesen egyértelmű: utánpótlásra van szükség a területen. Mint mondta, ezért dolgoztak ki többféle ösztöndíjat is, hogy minél többen jelentkezzenek ápolónak, és ezért emelik több év alatt 2019-re a duplájára a bérüket. Hozzátette: emellett segíteni szeretne a kormány a lakhatásuk könnyítésén is, ezért tovább dolgoznak az ügyön.

Rétvári Bence idézte az OECD-nek azt a felmérését is, mely szerint 2010 előtt mindenhol nőtt, csak Magyarországon csökkent az egészségügyre fordított kiadások összege GDP-arányosan. Elmondta, hogy a 2010 óta tartó időszakban hazánkban van a 7. legnagyobb növekedés ebben a tekintetben, majd ismét hangoztatta, hogy 640 milliárd forinttal többet fordítanak most az egészségügyre, mint akkor, ami a GDP 1,5 százalékának felel meg.

Ne vigyék magánellátásba az állami erőforrásokat!

A kormánypárti politikus beszélt az állami és a magánegészségügy szétválasztásáról is: azt mondta, szeretnék elérni, hogy aki bemegy egy közkórházba, az csak ingyenesen elérhető, állami közszolgáltató gyógyítással találkozzon ott. Úgy vélte, nem értik a betegek, amikor van egy jó drága berendezés, ami délelőtt állami célokra működik, de délután a magánellátást segíti.


Hozzátette: az sem jó, ha valaki díjat fizet egy magánrendelőben, aztán a kezelésére, vagy vizsgálatára állami kórházban kerül sor.

Mint mondta, ennek a szétválasztásán dolgoznak most a minisztériumban. Elismerte, hosszú folyamat lesz, sok vitával tűzdelve, de úgy véli, „ezt a folyamatot meg kell állítani, mert ez a betegeknek nem érdeke”, hogy igazából állami erőforrásból gyógyul, de azért fizet magánellátásban, hogy gyorsabb legyen a kiszolgálás. Kijelentette: nem szeretnék, hogy az állami erőforrásokat kivigyék az intézményekből.

CEU

A CEU-ra vonatkozó kérdésre azt mondta, a magyar törvények előírják, hogy valódi campusra és valódi diplomára van szükség, azonban szerinte az a faház, amire rá van írva Amerikában, hogy CEU, nem teljesíti ezt a feltételt. Hozzátette: valóban nem írták bele a törvénybe, hogy nem lehet faház az oktatás központja, de szerinte az intézménynek egy vezetője ismerte el, hogy nem is adnak diplomát a képzés végén, pedig ez is feltétel lenne. Rétvári szerint abban a pillanatban megállapodnának a CEU-val, ha betartanák a magyar törvényeket, de addig úgy véli, Soros György és a Helsinki Bizottság is csak konfliktust akar generálni az ügyből.

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink