Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-20 18:24:00

Keményen beleszállt az MSZP Orbánba a menekültstátusz miatt

Az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök nem engedi el „korrupt kollégáinak” a kezét. A döntés miatt összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot is rendkívüli ülésre.

Keményen beleszállt az MSZP Orbánba a menekültstátusz miatt

„A Fidesz bebizonyította ország-világ előtt, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely baltás gyilkosokat képes szabadon engedni, a börtön elől menekülő elítélt bűnözőket pedig képes menekültként befogadni és védelmezni”- olvasható az MSZP közleményében, melyben arra reagálnak, hogy Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta Magyarországtól a menekültstátuszt. A politikus ezt maga jelentette be Facebook-oldalán kedd délután.

A szocialisták azt üzenik Orbánnak: „Miniszterelnök úr! Most kell szerénynek lenni, mert most van mire”, majd hozzáteszik: „szégyen!”

Rendkívüli ülés lesz

A Gruevszki-üggyel kapcsolatban közben a Jobbik rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze. Mirkóczki Ádám bizottsági elnök azt közölte, magyarázatot vár arra, ki a felelős érte, hogy „az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát”.

Hozzátette: „a Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették”.

Az Indexnek a jobbikos politikus azt nyilatkozta, hogy a hivatal vezetője a mai parlamenti bizottsági ülésen azt mondta, Gruevszki kérelmének elbírálása még nem zárult le és az egy hosszadalmas folyamat, sokáig tart majd. Egy órával később pedig a Magyar Idők tényként írt róla, hogy az eljárás lezárult, majd a volt macedón kormányfő is bejelentette, hogy megkapta a menekültstátuszt.

A Demokratikus Koalíció világméretű botránynak nevezte a hírt. Rónai Sándor, a párt szóvivője azt mondta: csak és kizárólag bűnöző kormányok adnak bűnözőknek menekültstátuszt. Hozzátette: ilyen eset egyetlen másik európai országban sem fordulhatott volna elő. A magyar kormány ezzel azt üzeni a világ bűnözőinek és terroristáinak, hogy Magyarországon menedéket lelhetnek a törvények elől - jelentette ki a politikus, aki szerint az ügynek súlyos nemzetközi következményei várhatók.

Reagált a Belügyminisztérium is

Közben a Belügyminisztérium a nemzetbizontsági bizottság ülésén elhangzottakkal kapcsolatban közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy "a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrően leszögezi: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről". A tárca "méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul", majd emlékeztetnek rá, hogy a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartása érdekében nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és - az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével - más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják- olvasható a közleményben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink