Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-20 21:06:00

Gruevszki-ügy: megkérdőjelezte a nemzetbiztonsági bizottság értelmét a testület vezetője

Mirkóczki Ádám szerint felháborító, ami történt és a bizottság fideszes tagjainak nevében is kikérte magának, hogy ilyen eljárást el kell tűrniük, mint ami ma történt.

Ma reggel kaptam a Külügyminisztériumtól egy 3 soros levelet, amiben azt írták, hogy a külügy és az Információs Hivatal semmilyen adattal nem rendelkezik a Gruevszki-üggyel kapcsolatban. Ekkor már a sajtóban is megjelent, hogy a magyar nagykövetet berendelte a szkopjei kormány- idézte a délelőtt történéseit Gruevszki-ügyben Mirkóczki Ádám. A jobbikos képviselő szerint csak emiatt a tájékoztatás miatt fejeknek kellene hullania, ha tényleg így van és a magyar hírszerzés nem tudott erről semmit, ugyanis a külügy irányítja lényegében az IH-t.

Elmondta, abban bízott, hogy a magyar kormánynak érdeke lehet, hogy egy zárt ülésen, nemzetbiztonsági szempontból átvilágított képviselők előtt tisztázni tudja, mi történt a volt macedón miniszterelnök menedékügyével kapcsolatosan, azonban tájékoztatása szerint az ülésen szinte mindenre az volt a válasz, hogy folyamatban lévő ügyről van szó és személyes adatok védelmében még a bizottság tagjait sem tájékoztathatják erről. Mirkóczki szerint ehhez képest 1-2 órával később a kormánypárti Magyar Idők felületén megjelent minden olyan adat, amire ők is kíváncsiak lettek volna, de nem kapták meg.

„Mi gyakoroljuk gyakorlatilag az egyetlen kontrollt a titkosszolgálatok fölött és nem kapunk semmilyen tájékoztatást, de a kormányközeli hírportál minden olyan kérdésre választ kap, amire mi szerettünk volna?”

- tette fel a műsorban a költői kérdést a jobbikos politikus, aki felháborítónak tartja a történteket és a bizottság fideszes tagjainak nevében is kikérte maguknak, hogy ilyen eljárást el kelljen tűrniük.

Elmondta, arra számít, hogy a nemzetbiztonsági bizottság holnapi, rendkívüli ülésére a kormánypárti képviselők el sem fognak menni, ugyanakkor a Belügyminisztériummal az elmúlt években mindig normális szakmai munkát folytattak, ezért reméli, a kormány tagjai közül legalább néhányan alszanak rá egyet és lesz változás. Úgy véli, ha a Belügyminisztériumnál szabad kezet kapnának az ügyben, az nem így lenne intézve és korrekt lenne a tájékoztatás Gruevszkivel kapcsolatban.

Mirkóczki elmondta, személyes adatokra nem is lettek volna kíváncsiak, ami a bizottságban érdekelte volna a képviselőket, azok olyan kérdések, hogy magyar, vagy más titkosszolgálatok részt vettek-e bármilyen akcióban az ügyben, fedésben levő diplomata érintett volt-e, egyáltalán hogy került Magyarországra a volt macedón kormányfő. „Finoman szólva megkérdőjelezem a nemzetbiztonsági bizottság létezésének értelmét”- összegzett a történtekkel kapcsolatosan Mirkóczki Ádám, aki szerint nagy kérdés az is, hogy beszélhetett részletekről Szijjártó Péter és Gulyás Gergely, ha ők most nem kaphattak tájékoztatást konkrétumokról.

Arról is beszélt a jobbikos politikus, hogy amennyiben lett volna reális alapja a menekültjognak Nikola Gruevszki esetében, akkor a kormánynak nem lett volna miért oka titkolózni, korrekt módon elmondhatták volna, hogy a volt kormányfő elleni eljárásban hogyan sérült a jogállam, vagy mi egyéb történt. Azt mondta, ha nem lenne 10 éves tapasztalata, azt gondolná naívan, hogy egy ilyen ügy mellett ma egy józan gondolkodású állampolgár sem mehetne el szó nélkül, de végül a magyar társadalom fogja megválaszolni, hogy ez politikailag mekkora ügy.

Európa közepén egy köztörvényes bűnözőnek a legnagyobb menekültellenes kampány közepén menedékjogot adni - itt kérdéseket kellene mindenkinek feltenni és fel kellene háborodni, hogy ilyet harmadik világban élő és regnáló diktátorok szoktak nyújtani egymásnak- magyarázta az ellenzéki politikus, aki megemlítette azt is, hogy 2016-ban többek között a magyar kormány ismerte el Macedóniát biztonságos országnak, ahonnan így nem kellett menekülteket fogadni, sőt, a menekültügyi eljárásukat sem kellett lefolytatni.

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink