Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-20 09:52:00

Gruevszki-ügy: "A sajtó egy része rájött a helyes megfejtésre"

A Gruevszki-ügy kapcsán - az ellenzékkel folytatott parlamenti szócsatában - tegnap Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az ironikus felütéssel sorosozó jobbikos képviselőnek azt mondta: "a sajtó egy része rájött a helyes megfejtésre". Az Origo Gruevszki menekülését a volt macedón miniszterelnök Soros- és bevándorlás ellenességével hozza összefüggésbe, és halálos fenyegetésről írt.

A Magyar Idők cikke szerint már meghozta a bevándorlási hivatal Nikola Gruevszki menedékjogi kérelmének ügyében a döntést. A kormányközeli lap azt, hogy milyen döntés született, nem írta meg.

Tegnap a parlamentben az azonnali kérdések órájában a jobbikos Gyöngyösi Márton ironizáló megjegyzésére, hogy persze ő is ismeri az Origo cikkeit, és eszerint Gruevszkit a Soros-ügynökök üldözik, és az ő támadásuk ellen kell megvédeni itt a volt miniszterelnököt, Gulyás Gergely válaszának az is a része volt, hogy azt mondta: "a sajtó egy része a helyes megfejtésre is rájött".

Előtte Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy azzal kapcsolatban, hogy milyen helyzetben van Macedóniában az igazságszolgáltatás, és milyenek a börtönviszonyok, "néhány évvel ezelőtt nem ajánlotta volna a jobbikos képviselő figyelmébe" az Európai Bizottság országjelentését Macedóniáról, illetve az Európa Tanács macedón börtönviszonyokat ismertető jelentését. De most azt javasolja, hogy tekintsenek bele. Ezzel Orbán Viktor kancelláriaminisztere arra utalhatott, nem biztos, hogy pártatlan, elfogulatlan eljárás során ítélte el jogerősen a macedón igazságszolgáltatás két év börtönbüntetésre Nikola Gruevszkit.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója már a múlt héten azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a macedón miniszterelnököt üldözték és fenyegették a hazájában a baloldali kormány és a Soros-hálózat.

Az Origo a napokban arról cikkezett, hogy a Magyarországon menedékjogért folyamodó Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök több halálos fenyegetést is kapott a közelmúltban. A cikkíró arra is emlékeztetett, hogy Nyugat-Európában számtalanszor előfordult korábban, hogy egy közhivatalt viselő személy menedékjogot kért egy másik országban, és nem tért addig haza, míg le nem folytatták az eljárást a fogadó államban. Erre többek között belga, német és francia esetet is lehet hozni - állítja a portál cikkében. Az Origo szóvá teszi, hogy a Gruevszki-ügy legfontosabb mozzanatairól egy szót sem ejtett a magyar "ellenzéki sajtó": hogy milyen körülmények vezettek oda, hogy egy korábbi vezető macedón politikus kénytelen volt elhagyni hazáját, és egy másik országhoz védelemért fordulni, illetve milyen folyamatnak az eredményeképpen, és mi alapján ítélték el a kormányváltás után. A cikk egyértelműen arra a következtetésre jut: a Gruevszki-ügy, és "annak tálalása kristálytisztán rávilágít a nemzeteken átívelő Soros-hálózat létére". Mi volt az oka, hogy egy politikust a nemzetközi politikai porondon ilyen látványosan meghurcoljanak és lejárassanak? - tették fel a kérdést, és a Soros-térnyerés stációit is ismertetik: megjelennek Macedóniában a Soros-pénzek-fejlesztési források, kiterjedt NGO-hálózatot hoznak létre a balkáni országban, Soros György kezdi el mozgatni a macedón baloldalt, "hirtelen" erőszakos tüntetések kezdődtek a kormány ellen, meg akarták dönteni a bevándorlás-ellenes konzervatív kormányt - veszi sorra a Soros-hálózat "fenyegető"működését alátámasztó folyamat állomásait, melyre Gruevszki elmenekülése/kémregényekbe illő története a példa. Az Origo a cikkében kiemeli, hogy "a magukat civil szervezeteknek nevező NGO-k arra akarták rábírni a kormányt, hogy Macedónia nyissa meg a kerítéssel lezárt határait, fogadjon be 150 ezer migránst, és azonnal adjon nekik macedón állampolgárságot. Ezzel egyértelműen az volt a céljuk, hogy megváltozzon az ország vallási összetétele, hiszen ilyen mennyiségű muszlim letelepítésével megszűnne az ortodox keresztény többség. Ez azonnal rengeteg szavazatot hozna a muszlim albán kisebbséget is magában foglaló baloldalnak" - írta a lap.

Kérdés, hogy e nyilatkozatok után megteheti-e a Bevándorlási hivatal, hogy nem pozitívan bírálja el a volt macedón elnök menedékjogi kérelmét. Azonban valamennyi kormányzati megszólaló azt ismételgette - de maga a miniszterelnök is elmondta -, hogy tisztán jogi kérdésnek tekintik a Gruevszki-ügyet.

További belföldi híreink