Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-20 15:42:00

Visszakaphatják a bankok által elvett lakásaikat a devizahitelesek

Eddig bérelhették korábbi ingatlanjaikat a Nemzeti Eszközkezelő Program segítségével, az állam most felajánlhatja az egyösszegű vásárlást és további kedvezményeket is biztosítana. A törvényjavaslatot már benyújtották.

Visszakaphatják a bankok által elvett lakásaikat a devizahitelesek

A mai napon benyújtott törvényjavaslat szerint visszaadjuk lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek- közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya. Mint írják, a bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak.

A közleményben beszámolnak róla, hogy a NET Zrt.-t az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány, még 2011-ben, hogy segítsék a devizahiteleseket. A program keretén belül az állam megvásárolta a hiteladósok ingatlanát és azóta biztosítja számukra a bérlés lehetőségét. A minisztérium közlése szerint eddig 36 ezer otthont tudtak így megvédeni és mintegy 154 ezer ember menekült meg a többmilliós hiteltartozástól.

„A kormány az elmúlt időszak gazdasági növekedése eredményeként számos, a családok és állampolgárok megélhetését javító, munkavállalási lehetőségét erősítő intézkedést vezetett be, melyeknek köszönhetően a bérlők többségének helyzete az elmúlt években stabilizálódott. Az otthonteremtési intézkedések újabb mérföldköve, hogy a NET program keretében az érintett bérlők ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak. A törvényjavaslat alapján ugyanis a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene, ezáltal biztosítva részükre hosszú távú otthonteremtési lehetőséget”- olvasható a közleményben, mely szerint, ha elfogadják a törvényjavaslatot, a kormány fel fogja ajánlani az egyösszegű visszavásárlást is. Ennek során a vételárat csökkentené a korábban már megfizetett bérleti díjak összege, kamat felszámítására pedig nem kerülne sor. Ezenkívül további, százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lenne lehetőség, ha ezt igényli a vásárló. Hozzáteszik: a kedvezményes ajánlattal élhetnének a bérlők közeli hozzátartozói is.

A közlemény kitér azokra is, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, számukra a kormány hosszú távú részletfizetést ajánlana fel. „A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak”- olvasható a tárca nélküli miniszter közleményében.

„Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel”- írják.

atv.hu

További belföldi híreink