Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-18 09:37:00

30 százalékkal megemelték az államtitkárok fizetését

A kormány 30 százalékkal megemelte az államtitkárok fizetését, miközben az elviekben az államtitkári fizetéshez kötött polgármesteri fizetés egy forintot sem nőtt. A polgármesterek háborognak.

30 százalékkal megemelték az államtitkárok fizetését

A Magyar Hang ugyanis azt írja nyilvános adatok alapján, hogy miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét, és mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet. Ez a számokra lefordítva azt jelenti, hogy míg az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintot keresett egy államtitkár, május óta 1,296 milliót kapnak.

2016 óta az államtitkárok fizetéséhez kötötték a polgármesteri alapbért, de úgy tűnik, csak papíron. Mert az államtitkárok úgy keresnek többet, hogy a polgármesterek bére nem emelkedett.

Az eddigi rendszer lényege pont az volt, hogy az államtitkári béreket nem lehetett volna anélkül emelni, hogy a polgármesterek fizetése ne emelkedett volna. Az államtitkárok fizetését szabályozó törvényben azonban van egy kiskapu, a rendelkezés szerint ugyanis a miniszter dönthet úgy, hogy az államtitkár alapilletményét legfeljebb 30 százalékkal megemeli, például pluszfeladat esetén (de akár csökkentheti is maximum 20 százalékkal) – ezzel éltek egytől egyig a tárcavezetők.

Egy észak-magyarországi kormányhivatal egy jegyző érdeklődésére úgy védte meg ezt a miniszteri döntést, hogy szerintük pusztán „egyedi, miniszteri döntésből fakadó emelések történtek”, ezért nincs lehetőség a polgármesteri bérek növelésére.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetség (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő a Magyar Hangnak azt mondta, amelyik önkormányzat az előírttól több pénzt szeretne a polgármesterének adni, a saját bevételei terhére teheti meg – már ha erre lehetőséget enged a költségvetés.

atv.hu

További belföldi híreink