Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-17 05:10:00

Nézze meg, hogyan dolgoznak az autótolvajok

Egyre több autógumit és alkatrészt lopnak. Győrben pár hét alatt húsz autóról szerelték le a kerekeket, ezzel több százezer forintos kárt okozva a tulajdonosoknak. A szakértő szerint csökkent a gépjárműlopások száma, de a tulajdonosok még mindig nem fordítanak elég figyelmet a kocsik biztonságára.

Kerék nélkül, állványokon. Így találta meg az autóját a tulajdonos Győrben. Az egyik lakó – név nélkül azt mondta – reggel, mikor kinézett az ablakon, akkor vette észre, hogy a parkolóban három autóról is ellopták a kerekeket.

"Ez elég nagy bosszúságot okoz. Nyilván jobb lenne, ha lenne zárható kapu, meg világítás az udvaron. Az mindenképpen segítene, vagy esetleg egy kamera a sarkon, hogyha ez megoldható lenne" - mondta a helyi férfi. 

Négy hét alatt csaknem húsz autóról szerelték le a kerekeket ismeretlen tolvajok, ezzel jelentős anyagi kárt okozva a tulajdonosoknak.

A főváros 11. kerületében két férfit éppen akkor értek tetten a BRFK nyomozói, amikor el akartak lopni egy furgont.

A BRFK szóvivője, Csécsi Soma azt mondta: "Egy 45 és egy 24 éves férfit fogtak el. A két férfi korábban egy gépjárművet tört fel, majd megpróbálták azt beindítani. Az idősebb férfit a kollégáim a helyszínen, míg fiatalabb társát pár utcával később, menekülés közben fogták el a nyomozók."

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint az elmúlt években egyre kevesebb az ilyen bűncselekmény. A rendőrség szerint azért csökkent a lopások száma, mert szigorodott például az eredetiségvizsgálat, és a forgalomba helyezés.

A drágább autókat megpróbálják továbbértékesíteni, viszont a nagy darabszámban gyártott, olcsóbb kocsikat inkább szétszerelik és alkatrészként adják el. Továbbra is a Ford, a Skoda és a Volkswagen típusokat lopják leginkább.

Vezda László, az autovadasz.eu szerkesztője azt mondta híradónknak: "Még mindig az a gondolkodás jellemző a magyar autótulajdonosok zömére, hogy az ő autóját nem fogják ellopni, hogy olyan olcsó, olyan kis kategóriás az autó, pedig pont ezeket szeretik a tolvajok. Hiszen ezeknek az alkatrészeire van nagy kereslet."

A szakértő szerint egyre több az amatőr tolvaj, akik például csavarhúzóval akarnak kocsit feltörni. Autólopásért 3 és 8 év közötti börtönbüntetés is járhat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink