Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-17 07:30:00

Megtámadhatja az állam az utolsó pillanatokban kötött lakástakarék-szerződéseket?

Deák Dániel egyetemi tanár szerint igen, de reméli, hogy erre nem fog sor kerülni. Sőt, akár az ügyész is kérhetné a bíróságtól a szerződések semmisé nyilvánítását, közérdek sérelmére hivatkozva.

A lakástakarékok állami támogatásának 48 órán belüli megszüntetése okán 140 ezer új szerződést kötöttek a polgárok az utolsó pillanatokban. Erre Varga Mihály olyan kijelentést tett, hogy valószínű nem tisztességes módon lettek megkötve ezek a szerződések.

Deák Dániel, ügyvéd, egyetemi tanár arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy az állampolgárok természetes reakciója volt, és jogszerű, hogy a határidő lejárta előtt igyekeztek megkötni a szerződéseket, melyekkel még kedvezményhez juthatnak. Viszont a jogalkotó nem korrekt módon járt el, folytatta, mert nem biztosított átmenetet.

Az ügyvéd szerint most a leglényegesebb, hogy a kormány mit tehet, mert vannak eszközei, hogy változtassanak a helyzeten. Az állampolgárok, akik hosszú idejű megtakarításban gondolkodnak, elvileg megnyugodhatnak, hiszen az csak jót tesz a gazdaságnak, ezért védeni kellene őket, magyarázta. Deák elmondta: az állam megtámadhatja az új szerződéseket azzal, hogy tiltott joghatás előidézésére irányultak, vagyis a jogszabály megkerülésével, és így azok érvénytelenné válnának. Az ügyész is felléphet a szerződésekkel szemben azzal, hogy közérdek sérelmére hivatkozik, és kéri a bíróságtól a semmissé nyilvánításukat, tette hozzá. A jogszabály megkerülését viszont nagyon nehéz bizonyítani, közölte az ügyvéd, és feltételezi, hogy nem is történt ilyesmi. Azt reméli, hogy nem fog arra sor kerülni, hogy a kormány perelni fogja a szerződéseket.

Egyes állítások szerint vannak olyan szerződések, amelyek határidőn túl kötődtek, és visszadátumozás történt. Deák Dániel erre azt mondta, ez bűncselekmény, okirathamisítás, és nyilvánvaló, hogy ilyen kockázatot nem vállal sem az ügyletkötő, sem az állampolgár. A pénzintézetek gondosan figyelték, hogy határidőn túl már ne történhessen szerződéskötés, tette hozzá. Ha mégis történt ilyesmi, azokkal szemben büntetőeljárást kell indítani, jelentette ki.

A kérdésre, hogy azokkal, akik jogszerűen jártak el, mi történhet, Deák Dániel úgy reagált, az állam jogszabály-módosítással is felléphet, akár visszamenőleges hatállyal is hozhat új törvényt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink