Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-18 08:00:00

Jozef Rohác gyilkolhatta meg Prisztás Józsefet

Perújítást rendeltek a 22 évvel ezelőtti Prisztás-gyilkosság ügyében - tudta meg az RTL Klub Fókusz című műsora. Az újbóli eljárást a másodrendű vádlott és ügyvédje kezdeményezte, miután Jozef Rohác egy televíziós interjúban azt mondta, tudja ki lőtte le a vállalkozót, és nem a már elítélt férfi volt az. Hasonló perújítás után tárgyalták újra a móri bankrablás ügyét is. Aminek eredményeként, a korábban elítélt Kaiser Edét felmentették.

Prisztás Józsefet 1996. november 1-jén fényes nappal, Óbudán, az utcán lőtték le. Húsz évvel a gyilkosság után, 3 embert ítéltek el az ügyben, Portik Tamást mint felbujtót és Hatvani Istvánt mint végrehajtót 15 évre, harmadik társukat 10 évre.

Egy évvel ezelőtt azonban fordulat állt be az ügyben. Jozef Rohác a Hír TV-ben beszélt arról, hogy nem az igazi tettesek ülnek.

Rohac vallomásában azt nyilatkozta: „A nyomozó hatóságnak kb. egy éve jelzem, hogy ebben az ügyben ártatlan emberek vannak elítélve 15 évekre. Én ismerem az ügy hátterét, vannak bizonyítékok. Ismerem az elkövetőt, és meg akarom nevezni.”

Akkor még nem lehetett tudni, hogy kire is gondol. Csak a kihallgatása után, augusztusban derült ki, hogy saját magát adta fel. Az Index birtokába került több oldalas vallomásban többek között ez olvasható: „Határozottan állítom, hogy Fenyő Jánost nem én öltem meg, valamint az Aranykéz utcában sem én robbantottam. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy teljesen ártatlan vagyok. A Prisztás József sérelmére elkövetett emberölést én követtem el.”

A gyilkosságért elítélt Hatvani István ügyvédje, Rohác Hír TV-s interjúja után, azonnal kérte a perújrafelvételt. A Fővárosi Ítélőtábla azonban csak most rendelte ezt el.

Patócs Ilona, ügyvéd azt mondta: „Erre számítottam. Úgy gondolom, hogy az az új bizonyíték, ami Jozef Rohác vallomásával előállt, az nem léphető át, tehát nem lehetett elutasítani. Igazság szerint nagyon örülünk neki, én is és a védencem is, de arra számítottunk, hogy ezzel együtt szabadlábra helyezik. Hát sajnos ez nem történt meg.”

Egy általunk megkérdezett jogász szerint a perújítás elrendelése nem jelenti automatikusan az elítéltek szabadlábra helyezését és az alapítélet hatályon kívül helyezését.

Borbély Zoltán jogász azt nyilatkozta: „A perújítási kereset keretében, tanúként meghallgatták Jozef Rohácot. Aki gyakorlatilag részletekig menő beismerő vallomást tett. Erre nem lehet azt mondani, hogy ez nem új bizonyíték, de nem jelenti azt sem, hogy a korábbi ítélet egyértelműen téves. A végrehajtás felfüggesztésére ezért sem került sor.”

A perújítás végeredménye az elkövető mellett a felbujtóra is kihat. Vagyis ha kiderül, hogy nem Hatvani István húzta meg a ravaszt, akkor Portik Tamás sem lehetett felbujtó, vagyis őt is felmenthetik.

atv.hu

További belföldi híreink