Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-16 19:49:00

Macedón újságíró: Magyar kormányközeli cégeknek van érdekeltsége Macedóniában

Nem segítette a magyar kormány Nikola Gruevszki Magyarországra jutását. Ezt mondta Kovács Zoltán az abouthungary.com-nak. A kormányszóvivő azután beszélt erről, hogy az albán rendőrség azt közölte, hogy a tiranai magyar nagykövetség diplomataautójával utazott az ex-miniszterelnök Albániából Montenegróba. Innen pedig - montenegrói lapok szerint - a követség munkatársaival együtt utazott tovább Szerbiába.

Hangos skandálással tiltakozott a Jobbik a börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök magyarországi menedékkérelme ellen. A párt ifjúsági szervezete a Belügyminisztérium előtt tüntetett csütörtök este.

"Korábban orosz bűnözőket is beengedtek adott esetben letelepedési kötvényekkel, most pedig politikai elvbarátjuknak, akivel könnyen lehet, hogy üzleti gazdasági összefonódásaik is vannak, adnak arra lehetőséget, hogy Magyarországra jöhessen" - nyilatkozta a jobbikos Bana Tibor.

A Híradónknak nyilatkozó macedón oknyomozó újságíró szerint kormányközeli médiacégeknek van érdekeltsége Macedóniában.

"Amikor tavaly Gruevszki hatalmát megdöntötték, Orbán Viktorhoz köthető magyar üzletemberek bevásárolták magukat a Gruevskit és pártját támogató macedóniai médiavállalatokba. Ezek a cégek és weboldalak máig működnek és ugyanezt az irányvonalat követik" - állítja a cégiratokra hivatkozva az újságíró.

Az, hogy hogyan érkezett az országba Nikola Gruevski még kérdéses. Míg szerdán a külügy sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az ex-kormányfő magyarországi tartózkodását, másnap Gulyás Gergely már valamivel bőbeszédűbb volt. Ő azt mondta: "Egy magyar külképviseleten nyilatkozott arról, hogy tett szándéknyilatkozatot arról, hogy menekültjogi kérelmet kíván benyújtani."

A tiranai magyar nagykövetség autójának volánja mögött ült a volt miniszterelnök. Ezt az az albán lap állítja, amely fényképet is közölt róla. Azóta kiderült, a kép tavaly készült, az értesülést azonban az albán rendőrség megerősítette. A hatóság az autó rendszámát is közölte, amellyel november 11-én este 19:11-kor jutott át Gruevszki Albániából Montenegróba. A követségi jármű 22:16 perckor már a montenegrói - szerb határt lépte át. Az autóban ült Császár József első beosztott és Félegyházi Csaba konzul is. Erről már egy montenegrói lap írt. A hvg.hu pedig úgy értesült, innen a belgrádi magyar nagykövetség autójával folytatta az utat Budapestig.

A DK alelnöke, Molnár Csaba azt mondta: "Most már ott tartunk, hogy az Orbán-kormány nem pusztán bújtat egy elítélt bűnözőt, hanem a magyar adófizetők pénzén segíti is az illegális határátlépésben."

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt nyilatkozta: "A magyar hatóságok minden olyan protokollt és nemzetközi egyezményt betartottak, amit egy ilyen esetben be kell tartani. A részletekről nem fogunk és nem tudunk egyelőre információt adni."

Eközben az amerikai külügy is megszólalt az ügyben. Szerintük saját hazájában kell felelősségre vonni az ex-kormányfőt, mert „számos bíróság megerősítette a vele szembeni ítéletet.”

atv.hu

További belföldi híreink