Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-16 21:19:00

Több százmilliós csalás: A volt kisgazda miniszter családja ellen emeltek vádat

Egy anya és két lánya élt vissza több, mint 300 milliónyi uniós és állami pénzzel Szabolcs megyében. Az ügyre az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF bukkant. Papíron 700 millió forintra árazták be két hűtőház építésének költségét, ami valójában ennek alig felébe került.

2014-15-ben részletekben fizette ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a pályázati összeget a vállalkozóknak. Az estet később megvizsgálta az OLAF, azaz az Európai Csalás Elleni Hivatal. Megállapítoták, hogy az asszony, aki egy céget vezetett, valamint egyéni vállalkozó lányai úgy építettek fel két hűtőházat, hogy ahhoz nem rendelkeztek önrésszel.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség szóvivője az ATV Híradónak azt nyilatkozta: "Mivel önerővel nem rendelkeztek, ezért az édesanyjukkal közösen megállapodtak abban, hogy az édesanyjuk cége lesz a fővállalkozó, azaz aki megvalósítja a beruházást a lányok megbízása alapján és olyan számlát fog kiállítani, amit majd benyújtanak a mezőgazdasági sé vidékfejlesztési hivatalhoz, ami jóval nagyobb összegről szólt, mint a beruházás tényleges értéke. A beruházást az édesanya cége meg is valósította, bevont alvállalkozókat, akik felépítették a két hűtőházat."

A vád szerint a 700 milliós számla a valós bekerülési költségnek nagyjából a duplájáról szólt. Összesen 306 millió forinttal kaptak több támogatást, mint amennyire jogosultak lettek volna. A hűtőházak üzemelnek, de azokat zár alá vették. A közelben lakók elmondásából, a helyszínen derült ki, hogy az ügy vádlottjai az első Orbán-kormány környezetvédelmi miniszterének családtagjai.

Az ügy vádlottjai között a volt kisgazda miniszter nem szerepel. A felesége és két lánya ellen emelt vádat a visszaélés vádjával az ügyészség. Kerestük az érintetteket a cégnyilvántartásban szereplő címükön, de ott csak egy rendszám nélküli autót és egy üresen álló, láthatóan nem lakott házat találtunk. Írtunk a cég és a volt miniszter címére is egy levelet, kérve, hogy reagáljanak a történtekre, de erre választ nem kaptunk. Pepó Pál egyébként 1998. és 2000. között volt Orbán Viktor kormányának környezetvédelmi minisztere. Az ügyészség az asszonyra és két lányára börtönbüntetés és pénzbírság kiszabása mellett vagyonelkobzást kért, valamint azt javasolta a bíróságnak, hogy tiltsa el bármilyen gazdasági tevékenységtől és a 15 ezer forintos tőkével rendelkező betéti táraságot szüntesse meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink