Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-15 20:21:00

Megkérdeztük a Fidesz szóvivőjét, hogyan érkezett Gruevszki Magyarországra

Hidvéghi Balázs szerint az Egyesült Államok beleavatkozik Magyarország belügyeibe, amikor azt mondja, hogy Gruevszkit a hazájában kell felelősségre vonni. A szóvivő szerint a macedón ex kormányfő nem érezhette magát biztonságban a hazájában.

 

Mint ismert, Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt miniszterelnök később bejelentette, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

A Fidesz szóvivője szerinte mindent, amit tudni lehet az ügyről, azt Gulyás Gergely elmondta a mai Kormányinfón, ő pedig egy politikai értékelés adott tegnap, amikor arról beszélt: Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány – amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható – e pillanatban üldöz és fenyeget.

Azt leszögezte: a magyar kormány nem vett részt abban, hogy az ex-miniszterelnök elhagyja Macedóniát. Csütörtök esti sajtóhírek szerint ugyanis

a macedón ex-miniszterelnök a Tiranai Magyar Nagykövetség autójával léote át az montenegrói-albán határt.

„Semmilyen információm nincs ezzel kapcsolatban, azt tudom elmondani, amit Gulyás Gergely elmondott a mai Kormányinfón” – szögezte le a szóvivő. Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy a magyar kormány részt vett-e bármilyen módon abban, hogy Gruevszki végül el tudjon jutni Magyarországra.

A szóvivő tegnapi nyilatkozatára visszatérve Hidvégi leszögezte: figyelembe veszik, hogy a macedón kormányváltásban az – értékelésük szerint – vastagon benne volt a Soros-hálózat, Gruevszki pedig – a szóvivő feltételezése szerint – nem érezte magát biztonságban. „Ezért kérhetett menedékjogot egy másik országban” – vélekedett.

A Fidesz szóvivője a műsorban ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy egy jogi kérdésről van szó, és az teszi csak különlegesség az ügyet, hogy egy volt miniszterelnök menekültkérelméről van szó. „Az alapvető döntés ettől függetlenül egy menekültügyi eljárás végén fog megszületni” – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai külügyminisztérium csütörtökön közölte: a korábbi macedón kormányfőt saját hazájában kell felelősségre vonni, ahol egy ügyben alapos és átlátható jogi eljárás során már kétéves börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt, Hidvéghi úgy fogalmazott: nagy tisztelettel vannak az Egyesült Államok felé, de az ilyen nyilatkozatokkal egy szuverén ország belügyeibe avatkoznak bele.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink