Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-15 20:09:00

Kamerákkal figyelik a szelektív hulladékgyűjtőket Debrecenben

A szelektív hulladékgyűjtő nem lomtalanításra van. Ezt sokan vagy nem tudják, vagy tudják, de nem akarják tudomásul venni. Debrecenben egy ideje kamerákkal figyelik a szelektív lerakók környékét. A siker felemás: kevesebben visznek oda nem odavaló hulladékot, de közben sok szemét ott köt ki, ahová nem lát a kamera.

 

 

Az első szelektív szigetet fél éve kezdték Debrecenben kamerával figyelni, az utolsót két hete szerelték fel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kevesebb illegális szemét kerül a színes kukák köré, tehát érdemes a rendszert bővíteni.

„Olyan mértékű volt az illegális hulladék elhelyezés, hogy évente meghaladta a 700 tonnát az innen beszállított illegális hulladék. Ezért úgy gondolták, illetve mi is, hogy várhatóan visszaszorul ennek amennyisége, legalább ennek a négy szigetnek az esetében” – mondta Híradónknak Domokos Csilla, a DHK Kft. szóvivője.

A városban mostanra már a felére csökkent nagyjából a szelektív szigetek száma. Ahol már a lakásokban szelektíven gyűjti a hulladékot a lakók, ott már nincs ezekre szükség, de azokat is felszámolták, amelyek körül a legnagyobb volt a káosz.

„Kamerával figyeltetjük azokat a hulladékgyűjtő szigeteket, amelyet meg szeretnék tartani az elkövetkező években, emellett pedig 100 alá fog csökkenni a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma” – ismertette Barcsa Lajos, alpolgármester. A bekamerázott kamerák környékén most már tényleg szép rend van. A szemetelőket azonban nem könnyű megállítani. A kamerák felszerelésének az is az egyik következménye, hogy új helyeket keresnek a hulladéknak, olyat, amit nem lehet megfigyelni.

A kamerával megfigyelt hulladékgyűjtőknél már több szemetelőt is sikerült lebuktatni. Ellenük eljárás indul, melyeket vagy a közterület-felügyelők, vagy a rendőrség folytat le Debrecenben.

atv.hu

További belföldi híreink