Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-15 15:04:00

Gruevszki-ügy: ezt üzente az amerikai külügyminisztérium Orbánéknek

Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfőt saját hazájában kell felelősségre vonni, ahol egy ügyben "alapos és átlátható" jogi eljárás során már kétéves börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium a Politico megkeresésére.

Gruevszki-ügy: ezt üzente az amerikai külügyminisztérium Orbánéknek

"Számos bíróság megerősítette az ítéletet. Gruevszkivel szemben ráadásul négy másik büntetőeljárás is folyamatban van" - jelentette ki az illetékes.

A Politico a macedón kormány szóvivőjét is megkereste, aki erős bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy "Magyarország uniós tagországként, Macedónia európai aspirációját segítő barátként és partnerként továbbra is támogatni fogja harcukat a korrupció és a szervezett bűnözés ellen".

"Nem gondoljuk, hogy Magyarország elítélt bűnözőket fog bújtatni, akik megkárosították Macedónia állampolgárait" - tette hozzá.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt miniszterelnök később bejelentette, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink