Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-15 13:12:00

Feljelentésig fajult a volt macedón miniszterelnök Magyarországon tartózkodásának ügye

Hadházy Ákos jelentette be, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz illegális határátlépés segítsége miatt.

Feljelentésig fajult a volt macedón miniszterelnök Magyarországon tartózkodásának ügye

Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt Hadházy Ákos az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított petíciója kapcsán. Ezen az eseményen számolt be arról is, hogy a macedón miniszterelnök bújtatása miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz illegális határátlépés segítése tényállás miatt.

Közben az LMP is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Bírálták a kormányt, ami szerintük annyira védi a határt, hogy azon gond nélkül átjön a volt macedón kormányfő. A párt egyébként bejelentette, hogy hétpárti egyeztetést kezdeményez egy széleskörű politikai konszenzus kialakítása érdekében a migrációs krízissel kapcsolatban.

Ma délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is érintette Nikola Gruevszki ügyét. A Kormányinfón arról beszélt, hogy szerinte nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető a volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme.

Gulyás Gergely elmondta: a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyja Macedóniát. A volt macedón kormányfő egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot a menedékkérelem benyújtására, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor - magyarázta. Hozzátette: ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat.   

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben a külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával.

Közben a macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól. Ezt Zoran Zaev macedón kormányfő jelentette be még tegnap Szkopjéban.

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának macedón internetes oldala szerint Zaev hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott. "Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot" - vetette fel a kormányfő.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

atv.hu

További belföldi híreink