Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-14 07:17:00

Van, aki tízezreket veszít havonta: a kormány vizsgálja az Ab-döntést, a többiek kárpótlást követelnek

A kormány még vizsgálja az Alkotmánybíróság döntését, amely az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki a rokkantsági ellátások jelenlegi rendszerét. Az MSZP és a DK kárpótlást követel az ügyben, míg a Jobbik hatpárti megállapodást sürget. Az érintettek örülnek a döntésnek, de még nem tudják, hogy ez javít-e a helyzetükön.

Van, aki tízezreket veszít havonta: a kormány vizsgálja az Ab-döntést, a többiek kárpótlást követelnek

A rokkantsági ellátások jogosságának elbírálásakor meg kell vizsgálni a rokkant állapotának változását, és az Országgyűlésnek március végéig erről törvényt kell alkotnia. Az Alkotmánybíróság múlt pénteki döntése közvetve 186 ezer embert érint.

„Ha a kormány tagjainak és a kormánynak van a képén bőr, akkor azon túl, hogy elismeri, hogy tévedett, nemcsak tévedett, de rossz rendeleteket hozott, rossz törvényeket hozott, bocsánatot kér, kártalanítja ezeket az embereket, és visszamenőlegesen, egyösszegben kifizet minden járandóságot. Vagy nekik, vagy a családtagjaiknak, akik örökösök” – így vélekedett Korózs Lajos tegnap reggel a Startban.

A Demokratikus Koalíció is azt követeli, hogy visszamenőlegesen kártalanítsák azokat a rokkantnyugdíjasokat, akiktől jogtalanul vették el a járandóságaikat. Volt, akinek ez havonta több tízezer forint veszteséget jelentett.

A Jobbik a szerzett jogok hosszú távú visszaadását sürgeti. „Nekem egy öt- vagy hatpárti megegyezés tetszene a parlamenten belül, egy olyan típusú, amit egy esetleges kormányváltást követően az azután következők is betartanak, tehát a szociális rendszer tekintetében az állandóság lenne a legfontosabb, nem az egyösszegű kártalanítás” – magyarázta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Dudás Gyula, a mozgáskorlátozottak képviselője emlékeztetett rá, hogy sokan csak alig pár tízezer forintnyi ellátást kaptak az elmúlt években. Elmondta: azok az ellátottak, akiknek nem volt meg a munkaidejük, vagy nem volt lehetőségük dolgozni, ebből a minimális összegből nem tudtak megélni, ezért örülnek neki, hogy most újabb törvény fog születni ezzel kapcsolatban.

Jelenleg a Fidesz frakciója és a kormány is vizsgálja az Alkotmánybíróság döntését. Dömötör Csaba államtitkár szerint minden javaslatra nyitott a kormány, az Alkotmánybíróság döntését figyelembe véve ők egy átlátható, méltányos rendszert szeretnének.

Rokkantnyugdíj: Kárpótlást akar az ellenzék

 

atv.hu

További belföldi híreink