Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-14 15:59:00

Miniszterelnökség: menedékjogot kért a macedón ex-miniszterelnök

Nikola Gruevski menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz - írja közleményében a Miniszterelnökség.

Macedónia korábbi miniszterelnöke szándéknyilatkozatot tett, amely szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon. A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski - tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor - írják.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

Hozzáteszik, hogy Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese. A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának. Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, ezért semmilyen formában nem kívánunk szuverén országok belügyeibe beavatkozni, a volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintjük - áll a közleményben.

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.

 

 

"Kacsának kell minősíteni"

Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, igaz-e a macedón 1TV híre, miszerint Orbán Viktor házában tartózkodik Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő.

„A miniszterelnök tegnap hazament, Flóra és Róza nevű hölgyekkel találkozott, de ilyen nevű emberrel nem. Így a hírt kacsának kell minősítenünk”- válaszolta Havasi Bertalan, miután a miniszterelnök sajtófőnökét arról kérdeztük, meg tudja-e erősíteni, vagy cáfolja a macedón 1TV állítását. A csatorna a 24.hu szerint azt közölte, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök az előző éjszakát Budapesten egy ötcsillagos szállodában töltötte, azóta pedig Orbán Viktor házában tartózkodhat.

Személyesen használt egy luxusautót

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol viszont a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt.

Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

atv.hu

További belföldi híreink