Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-14 13:36:00

Nagyon sok az állami gondozott, mégis 5-6 évet kell várni egy örökbefogadásra

Nagy eltérés mutatkozik az örökbefogadók igényei és az örökbefogadható gyerekek életkora, származása között. Szinte mindenki 3 év alatti gyereket szeretne, miközben alig néhány százalékukat teszi ki ez a korosztály.

Nagyon sok az állami gondozott, mégis 5-6 évet kell várni egy örökbefogadásra

5-6 évet is várni kell az örökbefogadásra, miközben nagyon sok az állami gondozott gyermek. Szlankó Viola, az SOS Gyermekfalvak gyermekjogi szakértője, pszichológus az ATV Start Plusz műsorában elmagyarázta, hogy abból adódik ez az ellentmondás, hogy az örökbefogadó szülők igényei és az örökbefogadható gyermekek életkora, származása, állapota nincs összhangban. Első helyen az életkori korlátok szerepelnek, folytatta, mert az örökbefogadó szülők 70 százaléka 3 év alatti gyereket szeretne, miközben az örökbefogadható gyerekek között a 3 év alatti csak 3-4 százalék.
 
A másik tényező, hogy a leendő szülőknek 50 százaléka fogadna örökbe roma származású gyereket, ami javuló tendenciát mutat, folytatta. Ez annak is köszönhető, magyarázta a gyermekjogi szakértő, hogy a kötelező örökbefogadói tanfolyamon azt próbálják a befogadó szülőkkel elfogadtatni, hogy elsősorban nem az ő igényeikről szól az örökbefogadás, hanem a gyermekek számára keresnek szülőket. Ha ezt megértik, akkor az ő kritériumaik már kevésbé fontosak.

Szó volt arról is, hogy tapasztalható a környezet, a társadalom negatív hozzáállása örökbefogadás esetén, különösen, ha roma származású gyereket fogadnak örökbe. Ezen a területen még sok a tennivaló, fűzte hozzá Szlankó Viola. Azt is hangsúlyozta, hogy az örökbefogadás tényét a gyerekkel a lehető leghamarabb, korának megfelelő módon közölni kell.
 
Beszélt arról, hogy az SOS Gyermekfalu egy gyermekvédelmi intézmény, egy nevelőszülői hálózat. A gyerekek akkor kerülnek oda, amikor kiemelik a családból veszélyeztetett helyzetük miatt. Arra törekszenek, hogy ez egy átmeneti gondoskodás legyen, elsődleges cél, hogy visszakerüljenek a családjukba, vagy fogadják örökbe őket, tette hozzá. 400 gyerek van, 83 nevelőszülővel dolgoznak. Ebből a 400 gyerekből alig 40-50 az örökbefogadható, tavaly 8 gyereket tudtak örökbe adni közülük.
 
Szlankó Viola elmondta, a társadalom hozzáállásának változnia kell, de az örökbefogadó szülők hétköznapi hősök, akik a rászoruló gyerekeken segítenek.  

Kutatás az örökbefogadásról

 

 
atv.hu

További belföldi híreink