Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-14 05:10:00

Meglepődne, ha tudná, hogy mennyi tanár hiányzik a szektorból

A kormány szerint nincs pedagógushiány, a szülők szerint van - mégpedig országos. Ez derül ki abból a több, mint ötezer szülő megkérdezésével készült felmérésből, amelyet a Szülői Hang Közösség készített. A tanárhiány a szülők szerint az oktatás rovására megy: a válaszadók csaknem harmada számolt be ugyanis arról, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból a gyermeke iskolájában.

Meglepődne, ha tudná, hogy mennyi tanár hiányzik a szektorból

Több, mint 450 aktív tanári munkalehetőséget kínál az egyik álláskereső portál, a hirdetések között fővárosi és vidéki iskolákat is találni, és szinte minden szakra várják a jelentkezőket. Az egyik fővárosi szakközépiskola honlapján pedig a meghirdetett álláslehetőségek között egyszerre öt tanári hely is szerepel.

A Szülői Hang Közösségnek válaszadó szülők 45 százaléka szerint súlyos a tanárhiány, majdnem ugyanennyi szülő szerint viszont nem érzékelhető a probléma. Ha a tantárgyakat nézzük, akkor a felmérés szerint a szakképzésben és az állami fenntartású iskolákban a legsúlyosabb a helyzet, a tanárhiány pedig közel ugyanúgy érzékelhető a fővárosban, mint a kisebb településeken.

A plusz foglalkozások, csoportbontások elmaradása és a túl nagy osztálylétszámok negatívan hatnak az oktatás minőségére is a felmérés készítői szerint. Miklós György azt mondja: a szülők közel fele szerint előfordult az elmúlt egy évben, hogy legalább egy tantárgyból minimum két héten keresztül nem volt minőségi oktatás.

„A három hónapnál hosszabb kimaradás is több, mint 15 százalékban volt meg. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szinte az egész év már odaveszik, három hónap az nagyon hosszú idő” – tette hozzá Miklós György, a Szülői Hang Közösségének képviselője.

1400 fő. Ennyi az elismerten hiányzó pedagógus a Klebersberg Központ alá tartozó intézményekben, de a PDSZ szerint ez a pedagógus állásoknak csupán a felét fedi le, így valószínűleg ennél sokkal több tanár hiányzik a rendszerből. Szűcs Tamás szerint az úgynevezett vetítési alapot kellene visszaállítani, és a pedagógus fizetéseket ismét a minimálbérhez igazítani.

A PDSZ elnöke szerint, ha ezt megtennék, akkor 70-80-100 ezer forinttal is több lehetne a kezdő fizetés, és ez adhatna egy lökést. A Szülői Hang felmérésével kapcsolatban az ATV Híradó megkereste a minisztériumot és a Klebersberg Központot is: utóbbi szervezet válasza szerint nincs szó országos pedagógushiányról.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink