Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-13 15:52:00

Az MSZP-nek kész a forgatókönyve: így nézne ki az előválasztás

Bár országos vagy budapesti megállapodást nem kötött az MSZP a Jobbikkal, de helyi szinten akár együttműködhetnek a Sneider Tamás vezette párttal, és ha sikeresnek bizonyulna az előválasztás intézménye, akkor további kerületekre, megyeszékhelyekre is kiterjeszthetnék. A szocialisták külön stratégiával készülnek az előttünk álló negyedévre.

Az MSZP-nek kész a forgatókönyve: így nézne ki az előválasztás

Az előválasztás már hetek óta terítéken van, köszönhetően a Magyar Szocialista Pártnak. Az MSZP ugyanis úgy véli: ez az egyetlen lehetőség, hogy leváltsák a két ciklus óta uralmon lévő Tarlós Istvánt a fővárosban, ehhez viszont – a budapesti szocialisták elnöke, Molnár Zsolt szerint – egy olyan előválasztási rendszer szükséges, amelyben lehetőleg minél több ellenzéki formáció vesz részt, és ahol a baloldali szavazók adnának felhatalmazást, és legitimitást, nem pedig azok a rejtélyes, füstös szobákban nehezen kiizzadott pártközi paktumok.

Ez utóbbit már azon a hétfői háttérbeszélgetésen említette meg a szocialisták vezetője, Tóth Bertalan, ahol budapesti elnökükkel, Molnár Zsolttal együtt vázolták fel, hogyan is képzeli el a párt a következő hónapokat. Az MSZP elnök-frakcióvezetője azzal kezdte, hogy meglehetősen tág kereteket adtak a helyi szervezeteiknek, hiszen ezzel van a legnagyobb lehetőségük a sikerre. A siker itt minden valószínűséggel Tarlós kiütését jelentené. Ugyanakkor a vezetésnek feltételei is voltak, méghozzá az, hogy a jelölt ne legyen szélsőséges, miközben a jogállamiságot, és a demokrácia játékszabályait is prioritásként kezelje. Bár az előválasztás ötletéről már sokan beszéltek – véli Tóth – ők meg is akarják ezt valósítani, merthogy – ahogyan azt párttársa mondta – ez sem tuti recept a sikerre, de minden más út már járhatatlannak bizonyult.

Az elnök azt is elmondta: ha a helyiek szerint ez alkalmazható, akkor máshol, akár egy kerületben, de akár más településen is alkalmazható lenne – nem csak a budapesti főpolgármester-választás esetén. Molnár Zsolt eközben hozzátette:

nemcsak Tarlós legyőzése a lényeg, hanem az is, hogy a közgyűlésben és a kerületek nagy részében is többségbe kerüljenek.

Mint mondta, már az egyik is előrelépés lenne, hiszen a 2014-es önkormányzati választás az azt megelőző országgyűlési választáshoz képest is visszalépést jelentett. Kiemelte: Budapesten a sikerhez nincs feltétlen szükség a Jobbikkal való együttműködésre, de néhány helyen nem zárható ki ez a lehetőség.

Az előválasztás sikeres lebonyolításához néhány milliós összköltséget számolnak, és bíznak abban, hogy akad támogatójuk. Molnár elárulta: nagyságrendileg legalább több tízezer szavazópolgárra számít, akik részt vennének ebben. Az egyik legfontosabb, hogy az érdeklődők december 27-28-án, és január 9-23 között jelentkezhetnek az előválasztási névjegyzékbe. Előbbi dátum nem titkoltan azokat célozza meg, akik külföldről térnek haza az ünnepekre. A jelentkezés ugyanis személyes megjelenéshez kötött. Január 7-éig jelentkezhetnének azok a jelöltek, akik megmérettetnék magukat az előválasztás során, ekkor értéknyilatkozat íratnának alá velük és ekkor nyomatékosíthatnák jelentkezésüket. A jelöltállítás január 9-23 között zajlik, mint ahogyan az ajánlások gyűjtése is és az előválasztási kampány.

A tényleges szavazás egy egész héten keresztül zajlik majd, január 28-a és február 3-a között, ahol a pártok és civil szervezetek által felkért szakértők végeznek majd folyamatos felügyeletet. Szintén fontos, hogy online szavazásra is lesz lehetőség, amennyiben valaki már regisztrált a névjegyzékbe. Ebben az esetben személyesen már senki nem adhatja le voksát. Az eredmény február harmadikán ismerhető meg, miközben a szavazóhelyiségek a pártok irodáiban, illetve utcai sátrakban lehetnek, de természetesen független jelöltek, vagy civil szervezetek irodáinak felajánlását is örömmel fogadják.

Molnár Zsolt azt is elárulta, a Momentummal igencsak más állásponton vannak az előválasztás időpontjában, hiszen utóbbiak nyárra tolnák ki azt, ami semmiféleképpen sem jöhet az MSZP-nek szóba.

Az LMP-vel kapcsolatban pedig azt gondolja: ellentmondásos a párt, de továbbra is nyitottak az irányukba, és hogy őszinte legyen, azt sem tudja, kivel kellene pontosan tárgyalni, ki az, aki esetleg még nincs eltiltva a megbeszélésektől. Tóth Bertalan azzal zárta a háttérbeszélgetést, hogy az előválasztás arra is jó, hogy gyakorolják az együttműködést, amely későbbi együttműködéseknek is az alapját képezheti.

Kész az előválasztás menetrendje

 

Ajánlom

További belföldi híreink