Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-13 06:53:00

Elemző: Akár 50 helyet is veszíthet a megosztott Néppárt

Az Európai Néppárt nem gyakorol erős nyomást a Fideszre. Ezt mutatja az is, hogy a hétvégén nem zárták ki Orbán Viktort és pártját a pártcsaládból. Ez részben annak is köszönhető, hogy a Néppárt csúcsjelöltje Manfred Weber lett, aki nem tartja időszerűnek Orbán kizárását. Erról Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója beszélt az ATV Start című műsorában.

Elemző: Akár 50 helyet is veszíthet a megosztott Néppárt
Fotó: Reuters

Tóth hozzátette: Európában egy ideje válságban vannak a szociáldemokrata pártok, és ez a válság kezdi elérni a nagy jobboldali pártokat is, mint a CDU és a CSU. Ezt lehetett tapasztalni a bajor választásokon is, ahol nagyon gyengén szerepelt a CSU, amelynek elnöke, Horst Seehofer távozni akar pártja éléről, ahogy Angela Merkel kancellár is jelezte távozási szándékát a CDU éléről.


A Néppárt az Európai Parlamentben az előre jelzések szerint már csak 170 helyre számíthat a májusi EP-választásokon a 2014-es 220 helyett.

Ezzel párhuzamosan erősödik a radikális jobboldal, a zöldek és a liberálisok is - tette hozzá Tóth Csaba.

Orbán Viktor azt nyilatkozta, a Néppárt még nem áll készen az EP választásra. Tóth Csaba szerint Orbán belülről próbálja a Néppártot jobbra tolni. Sok tekintetben nem osztja a pártcsalád vezetésének álláspontját, annak ellenére, hogy Manfred Webert ő is támogatta a szavazatával. A Republikon igazgatója úgy látja, Orbán Viktor erősödik a Néppárton belül, politikai értelemben Európa egyik legsikeresebb miniszterelnöke. De "miközben a csatákat megnyeri, lehet hogy a háborút elveszti" - fogalmazott.

A Néppárton belül viták vannak az "Orbán-jelenség" miatt, a szociáldemokrata és a liberális baloldali politika célja pedig egyértelműen az, hogy ezeket a vitákat kiélezze, jegyezte meg Tóth Csaba. Ennek példája szerinte magának a Sargentini-jelentésnek a vitája is. Az Orbán-ellenesség Nyugat-Európában szavazatszerző képességet növelő tényező, tette hozzá. Szerinte nem véletlen, hogy a francia elnök és a holland kormány is azzal kampányol, hogy Orbánnal szembe kell menni.

Tóth Csaba úgy látja: a Néppártot támadják jobboldalról is, és középről is, ezért folyamatos belső vita zajlik a pártcsaládon belül arról, hogy melyik irányba menjenek, tehát hogy az Orbán által képviselt nézetekhez közelítsenek-e, így képezve képezzenek egy radikális jobboldali pártszövetséget, vagy a centrum felé mozduljanak. És ez a vita árthat a Néppártnak, magyarázta az elemző.

A kérdésre, hogy Orbán befolyásának növelésével a liberálisabb tagpártok kiléphetnek-e a Néppártból, Tóth azt válaszolta, nem látja ennek nagy esélyét, mert nagyon erős a pártoknak a belső kohéziója, nem véletlen, hogy Orbán Viktort is bent tartották a Néppártban. De a választások után bármi megtörténhet, tette hozzá.

Elhalkultak a Fidesz kritikusai a Néppártban?

 

További belföldi híreink