Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-09 18:54:00

Sokkoló adatok: Hárommillió magyar tűnhet el 50 éven belül

Hatmillióra csökkenhet Magyarország népessége 2070-re a KSH friss tanulmánya szerint. Bár a gyermekvállalási kedv némileg növekedett az elmúlt években, a tendencia mégis csökkenést mutat, 2001-től 2017-ig a népességfogyás már meghaladta a 400 ezer főt. A szakemberek szerint az okok között a gyermekvállalási hajlandóság csökkenése mellett a halálozások száma, és a 2010 óta megnövekedett elvándorlás keresendő.

Az ATV riportere az utca emberét kérdezte: "Szerintem régen egyszerűbb volt" –Mitől volt egyszerűbb? "Mert nem gondoltak bele szerintem a szüleink, hogy mire vállalnak gyereket. És utána elég motiváltak voltak, miután megérkeztünk" –És most?  "Most talán félnek attól, hogy nem tudják őket eltartani" - e szerint a fiatal nő szerint tehát főleg a létbiztonytalanság az oka annak, hogy a magyarok – több európai országhoz hasonlóan – már a második gyermeket is erősen meggondolják. A számok némileg javuló tendenciát mutatnak:

2011-ben még szuper alacsony volt a termékenységi ráta, ekkor 100 nő összesen csupán 130 gyereket vállalt. 2018-ra javult a helyzet, ma már 100 nő 150 csemetét szülne. Az ideális azonban a 2,1 százalék lenne, vagyis ha 100 nő több, mint 210 gyermeket vállalna – akkor nem csökkenne a népesség hosszabb távon.

A kormány épp ezért gőzerővel próbálja népszerűsíteni a gyermekvállalási kedvet, kisfilmekkel és óriásplakátokon is.

Az MTA Szociológiai Intézetének kutatója azt mondja: a jelenlegi családtámogatási rendszer ugyan bőkezűnek nevezhető, ám a kormány csupán az anyagi juttatásokra fókuszál – arra is jellemzően csak a gyerekek két éves koráig. Szalma Ivett szerint azonban a párok ennél jóval több kérdést tesznek fel maguknak a gyermekvállalás előtt. Szalma Ivett hozzátette: "És nem csak azokat a kérdéseket, hogy milyen anyagi juttatásokhoz jutok, hanem hogy milyen a bölcsődei szolgáltatás? De tovább megyek ennél: sokkal tágabb gondolkoznak. Tehát a munkaerőpiac, a lakáspolitika, az egészségügy, az oktatás helyzete ez mind-mind befolyással van a meghozott döntésre."

A családokkal foglalkozó friss nemzeti konzultáció azonban ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozik.

Az ATV Start című műsorában Őri Péter korábban azt mondta: "Egyrészt van egy komoly családtámogatási rendszer, a másik pedig, hogy valószínűleg ezekben az országokban a legkönnyebb a gyerek- és a munkavállalást összeegyeztetni. A nemi szerepek kiegyensúlyozottak, tehát a férfiak nagyobb szerepet vállalnak a gyerekvállalásban, munka mellett is."

Őri Péter szerint a népességfogyásba az is belejátszik, hogy a vándorlás tekintetében Magyarország a 2010 előtti, befogadó országból mára kibocsájtó országgá vált.

atv.hu

További belföldi híreink