Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-09 08:31:00

Orbán nagy tétekben fogadna a CEU ügyében

A miniszterelnök arra kéri a nőket-asszonyokat, hogy a nemzeti konzultáció kérdéseire szánjanak egy fél órát. Az EPP még nem elég acélos és két kudarc is van a hátuk mögött - minderről szó volt a miniszterelnök ma reggeli közrádiós interjújában.

Manfred Weber megszavazta a Sargentini-jelentést. Felejtsük el a sérelmünket? - kérdezték a néppárti kongresszusról Orbán Viktort a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában annak kapcsán, hogy Manfred Weber bajor politikust választották az EPP csúcsjelöltjévé tegnap Helsinkiben, és a Fidesz is őt támogatta. A miniszterelnök erre azt mondta, "mindent a helyén kell kezelni". Két jelöltből lehetett választani, az egyik egy szélsőséges módon liberális, bevándorláspárti "skandináv ember", (a finn Alexander Stubb, aki a Fidesz kizárását is felvetette), a másik pedig egy bajor kereszténydemokrata. Nem volt nehéz eldönteni, ki mellé tegyék le a voksukat. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy Weber részt vett az áprilisi, magyarországi országgyűlési választásokon, támogatását fejezte ki a Fidesz-KDNP felé. „A mögöttünk álló európai támogatást is szimbolizálja, hogy a nekünk nyújtott segítséget és a támogatást most visszaadtuk” - tette hozzá.

Az Európai Néppárt még nem áll készen a választásokra, de Helsinki fontos elindulási pont. Európa egyik legerősebb, legbefolyásosabb pártcsaládjáról van szó, az elmúlt években az EPP adta az Európai Unió vezetőit - emlékeztetett, hozzátéve, hogy az EP-választás jövő májusban lesz, van még idő. Meg szoktuk nyerni a választásokat, azonban még nem vagyunk acélosak – vélekedett Orbán Viktor, de mint fogalmazott, az európai baloldal "összeomlásban van", azonban az EPP számára is van még teendő. A miniszterelnök szerint miután a Néppárt adta az elmúlt évek európai vezetőit, az elmúlt évek gondjaiért is felelősséget kell vállalni. Két kudarcot tudhatnak maguk mögött. „Egyenesen kell beszélnünk, nem tudtuk a briteket benn tartani, a migránsokat kinn tartani - ismételte meg, amit tegnap Helsinkiben a kongresszuson is elmondott. Szerinte számos országban vissza kell szerezni az emberek bizalmát, ugyanis a bevándorláspárti politikával azt elvesztették  a politikusok. Magyarországon a nemzeti konzultáció során megkérdeztük az emberek véleményét, így nem veszett el itthon a bizalom - állította.

ENSZ-csomag: dicséret Szijjártónak

Ezúttal is elmondta, hogy nem szabad aláírni az ENSZ migrációs csomagját, Magyarország már kilépett a tárgyalássorozatból. „Szijjártó Pétert dicséri, hogy az elsők között tudtunk reagálni" - hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint ez a szerződés "rossz az embereknek, ugyanis olyasmit akarnak a nemzetközi köztámogatottság szintjére emelni, ami ellentétes az emberek akaratával". Megtapasztalhattuk, hogy az illegális bevándorlás nem jó.

Azt kell világossá tenni: ide ne gyertek

- mondta a miniszterelnök.

Szánjanak rá egy fél órát!

Az újabb nemzeti konzultáció kapcsán a miniszterelnök most is elmondta, hogy az erős családban és az erős családpolitikában hisznek, ami jó a nemzetnek, a fiataloknak, és összességében mindannyiunknak, mert vidámabb és boldogabb nemzet leszünk, ha fiatalabbak leszünk. Ezért is fontos a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció. Orbán Viktor azt mondta, tudja, hogy mindenkinek sok a dolga, de különösen a nőket-asszonyokat kérte, szánjanak ráegy fél órát, olvassák el a konzultációs levelet. Idézte Arany János versét is, nem lesz az Istennek több magyarja.

Kína: Nagy érték a stabilitás, "a miniszterelnök személye változatlan"

Orbánt Viktor a sanghaji útja kapcsán Magyarország felértékelődéséről és a jó kínai kapcsolatokról azt mondta: ez annak köszönhető, hogy fogy(???), ahol stabil kormányok vannak hatalmon, a stabilitás azonban nagy érték. „Folytonosság van, a miniszterelnök személye is változatlan”. Ráadásul Közép-Európa is felértékelődik, ennek része Magyarország, a következő 5-10 évben itt lesz az európai növekedés motorja, amit Kína is jól lát. A kínai piacokon van még hely. De minőséget kell előállítani. Az EU országai után Kína a legfőbb kereskedelmi partnerünk, és rólunk, magyarokról tudják, kikkel állnak szemben - tette hozzá.

CEU: hiába keltenek politikai hisztériát

Orbán Viktort a CEU-ügyről is kérdezték. Arra, hogy nem lehet tisztán látni az ügyben, úgy reagált: "nehéz is, a Soros egyetem régi ügye a magyar politikának, és állandó hisztériakeltés van körülöttük. Az emberek keveset tudnak róluk, ez nem nagy egyetem, magánegyetem, 1700 körüli a hallgatószám, 80 százalékuk külföldi lehet" - mondta, hozzátéve: hiába keltenek politikai hisztériát körülötte, törvényen kívüliséget nem hajlandó senkinek sem biztosítani. Azt, hogy elmennének Magyarországról, a blöff kategóriájába sorolja, a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan - állította a műsorban. "Merek nagy tétekben fogadni, hogy fogjuk még őket látni itt Budapesten" - mondta végül.

További belföldi híreink