Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-10 07:50:00

Kiakadtak a lakók: kocsmákká változott a nemzeti dohányboltok egy része

A Heti Napló Békásmegyeren járt, egy csendes, nyugodt lakóövezetben, ahol mára annyira tarthatatlanná vált a helyzet, hogy többen is azon gondolkoznak: elköltöznek. Hogy miért? A ház aljában található éjjel-nappali nemzeti dohánybolt miatt. Ami már minden, csak nem dohánybolt. Sokkal inkább egy lerészegedő hely. Egy lezüllött kocsma.

A lakók közös képviselője, Vajgel László szerint eredetileg szó se volt a dohány és dohánytermékeken kívüli áru forgalmazásáról. A ház és a bolt közötti szerződés megkötése után pár hónappal jött az első törvénymódosítás: a dohánytermékeken kívül szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőt és újságot is árulhatnak majd a nemzeti dohányboltokban.

2012-ben az Országgyűlés megalkotta a trafiktörvényt. Év végén megjelent a pályázati kiírás. 2013 februárjában megtörténik az első jogszabály-módosítás, ez „a felnőtt fogyasztókat célzó szeszes ital, energiaital és kávé termékek forgalmazásával bővíti a dohányboltban forgalmazható termékek körét.” Végül 2013 júliusától állami monopólium lett a dohánytermékek kiskereskedelme. Az addig működő 35 ezer dohányárusító helyből 7 ezer maradt – így rengetegen veszítették el a munkájukat akkoriban.


A békásmegyeri lakótelepen ma nem igazán lehet úgy megtenni egy métert, hogy ne rúgjunk bele akarva-akaratlanul egy-egy féldecis flakonba.

Vajgel László közös képviselőnek a dohánybolt üzemeltetői ígérgettek már mindent. Azt is, hogy elmennek innen. Ugyanis júniusban lejárt a szerződésük, de az ügyvédjük talált egy kiskaput, ami miatt még mindig ott vannak. És valószínűleg lesznek is. Mondjuk a bevételük alapján nem csoda. Vajgel László megnézte a tavalyi adatokat. Összesen 280 milliót termeltek csak 2017-ben.

A Heti Napló munkatársának a dohánybolt tulajdonosa ígérte, hogy körülbelül 5-10 percen belül visszahívja, ám órákig nem jelentkezett, majd elérhetetlenné vált.

A dohányboltokban dolgozók életét egyáltalán nem könnyítette meg, hogy lehet alkoholt kapni az üzletekben. Nehéz megértetni a vevőkkel, hogy az üzlet előtt nem szabad elfogyasztaniuk a várásolt alkoholt. Van, aki megérti és elmegy, de számtalanszor előfordul verbális és fizikai erőszak is. Nem könnyű a dolga tehát annak, aki egy nemzeti dohányboltban dolgozik.

A helyzet viszont az, hogy pont az alkoholtartalmú italok árusítása az, ami miatt megérni dohányboltot üzemeltetni. A Heti Naplónak megszólaló dohánybolt-üzemeltető úgy oldotta meg, hogy ne legyen kocsma a boltjából, hogy nem árul rossz minőségű italokat és olcsó borokat. Mint mondja: ha drágább a pia, akkor csak olyan emberek fogják megvenni, akik vélhetően nem itt a dohánybolt előtt fogják magukba önteni azt. De azt őszintén elmondja: „Ha nem lennének ezek a kiegészítő italok és a kávé, akkor nem érné meg.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink