Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-11-08 16:03:00

Hurghadai buszbaleset: több év, mire kártérítést kaphatnak a hozzátartozók

Még több évbe telik, mire a hét évvel ezelőtti hurghadai buszbaleset áldozatai megkapják a kártérítést – tudta meg az ATV Híradó. 2011-ben, Egyiptomban felborult egy magyar turistacsoportot szállító busz, a balesetben 11-en haltak meg, köztük gyerekek is. A kártérítési perek viszont még mindig nem zárultak le, az egyik utas azt mondta Híradónknak ma a bíróságon: a balesetben egyetlen rokonát, a fiát vesztette el. Szeretné végre lezárni az ügyet.

Hurghadai buszbaleset: több év, mire kártérítést kaphatnak a hozzátartozók
 

 

Csaknem napra pontosan hét évvel ezelőtt három turistabusz indult a repülőtérre a nyaralás végén Egyiptomban. De az egyik jármű sofőrje 90 km/órás sebességgel akarta bevenni a kanyart és felborult, majd hosszú métereken keresztül csúszott a földön. A balesetben 11 magyar turista halt meg, köztük több gyerek is és egy állapotos nő is. A 39 utasból 29-en sérültek meg, sokan súlyosan.

„Nagyon szép utazás volt, de borzalmas volt a karambolunk” – köztük Árkyné Pápai Margit. Az asszony az egyetlen hozzátartozóját vesztette el, a fiát. László 37 éves volt, búvárkodni mentek. A nyugdíjas Margit évek óta jár a bíróságra, hogy kártérítést és életjáradékot kapjon az utazási irodától. A nő arról beszélt Híradónknak, nem tudja, miért húzzák ennyire a tárgyalásokat.

A Best Reisen 2013 augusztusában visszaadta a működési engedélyét. A Kúria viszont 2016 júniusában megállapította, hogy az utasok jogosultak kártérítésre.

„Ebben az ügyben alapvetően járadék jellegű igényekről dönt a bíróság” – mondta Ikanov Gábor. Az ügyvéd szerint azokat az igényeket kell elbírálnia, amik folyamatosan nap, mint nap jelentkeznek a Margitnál: mint például a gyógyszerek költségei, vagy a kisegítők többletköltségei.

A Best Reisen honlapja még mindig azt hirdeti, hogy utazás felsőfokon, csakhogy a weblap már nem üzemel. Telefonon az ATV Híradójának stábja elérte a cég ügyvezetőjét, aki nem járult hozzá, hogy az interjút közöljük, de annyit elmondott, hogy a balesetkor mindent megtettek az utasokért, de a kártérítési perekről nincs napi információja.

Ha a bíróság úgy dönt, az áldozatok akár több millió forintos kártérítést is kaphatnak havonta a Best Reisentől.

Ugyanakkor a károsultak ügyvédje szerint a cég biztosan fellebbez, így akár még több év lesz, mire az utasok megkapják a megítélt a pénzt.

atv.hu

További belföldi híreink